Најновије

ПАНИКА У ЧИТАВОМ СВЕТУ! Нешто чудно се дешава у главном нуклеарном центру Ким Џонг Уна!

Примећени су знаци активности у главном севернокорејском нуклеарном комплексу Јонгбјон, мање од два месеца од пропалих разговора о денуклеаризацији између америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског вође Ким Џонг-уна, саопштио је данас један амерички истраживачки центар.

Полигон у С. Кореји (Фото: Јутјуб)

Од неуспелог другог самита Трампа и Кима, Севернокорејски званичници су навели да разматрају своје дипломатске опције са САД, а Ким Џонг Ун је прошле недеље изјавио да је отворен за нови самит са Трампом ако би Вашингтон дошао за преговарачки сто са "добрим ставом".

Центар за стратешке и међународне студије у Вашингтону (ЦСИС) навео је да сателитски снимци направљени 12. априла показују пет вагона близу фабрике за обогаћивање уранијума и лабораторије за радиохемију нуклеарног комплекса Јонгбион.

"У прошлости је изгледало да су ти специјализовани вагони повезани са премештањем радиоактивних супстанци или са кампањама прерађивања уранијума", навео је тај центар.

Како се наводи, садашња активност као и изглед вагона не искључују могућност да се ради о операцијама пре или после процеса прераде уранијума. После првог историјског самита Трампа и Кима 2018. у Сингапуру донета је општа заједничка декларација у којој се говори о потупној денуклеаризацији Корејског полуострва. Други састанак у фебруару у Ханоју завршен је неуспехом и без икаквог напретка о том питању.

То је поставило питање о будућности процеса денуклеаризације мада су две стране изразиле жељу да наставе преговоре.

Јонгбион се налази око сто километара северно од Пјонгјанга и ту се налази први севернокорејски нуклеарни реактор који је једини познат извор плутонијума за забрањене севернокорејске војне програме. Јонгбион међутим није једини комплекс за обогаћивање уранијума у Северној Кореји. Америчке обавештајне службе сматрају да Пјонгјанг има још два таква центра, један код Кангсонга у предграђу Пјонгјанга и један на непознатом месту.

Северна Кореја прекинула је своје нуклеарне пробе и пробе балистичких ракета у оквиру дипломатског процеса почетог 2018. године. Међутим Међународна агенција за атомску енергију (АИЕА) је саопштила да има индикације да је Јонгбион још радио у фебруару.

Прочитајте ОВДЕ све детаље о руском опремању Арктика.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА