Најновије

СРПСКИ ВОЈНИК СПЕЦИЈАЛАЦ ПОСТАЈЕ СУПЕРРАТНИК: Ускоро добијамо најмодернију нову војну опрему!

Снаге за хитно реаговање Војске Србије добиће нову супермодерну опрему углавном из иностранства. Специјалци ће са новом опремом бити далеко способнији у ноћним борбама, пошто ће бити опремљени модернијом оптиком.

Српски војник ускоро постаје суперратник (Фото: vs.rs)

Како је рекао начелник Управе Министарства одбране за одбрамбене технологије, генерал мајор проф. др. Бојан Зрнић, пројекат опремања специјалаца је познат под именом “1.500”.
- Нови систем наоружања обухвата пушке са много бољим нишанским системима, пре свега ноћним. То је јако битна ствар, јер се ради о слојевитом систему сензора који ноћу открива, рецимо тенк на удаљености од 10 километара - рекао је Зрнић, и додао да ноћна опрема која је коришћена није задовољавајућа и да је војска у мраку практично била слепа. Према његовим речима, за потребе снага за хитно реаговање, опрема ће се тражити највише у иностранству, а значајни новитет биће панцирна заштита.
- Ради се о великим изменама, уместо панцирних прслука, биће набављени носачи плоче, пошто су прслуци гломазни - додаје Зрнић, који је на семинару Војске Србије у Зрењанину казао и да та опрема треба хитно да се набави.
Српски војници могу да очекују још један технолошки искорак, а то је нова пушка коју прави “Застава” и која до сада у јавности није ,много помињана. Према Зрнићевим речима ради се о модуларној пушци с измењивим цевима која може да користи калибар 7, 62 милиметра, али и калибар 6,5 познатији као “грендел” о коме се у свету много говори.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА