Најновије

ПРОЈЕКАТ 1.500: Овакву ће опрему имати српски војници будућности

Снаге за хитно реаговање Војске Србије добиће нову, супермодерну опрему, углавном из иностранства.

Специјална бригада Војске Србије (Фото:vs.rs)

Специјалци ће са новом опремом бити далеко способнији у ноћним борбама, пошто ће бити опремљени најмодернијом оптиком.
Како је рекао начелник Управе Министарства одбране за одбрамбене технологије, генерал-мајор, проф. др. Бојан Зрнић, пројекат опремања специјалаца је познат под именом "1.500".
- Нови систем наоружања обухвата пушке са много бољим нишанским системима, пре свега ноћним. То је јако битна ствар, ради се о слојевитом систему сензора који ноћу открива, рецимо, тенк на удаљености од 10 километара - рекао је Зрнић, и додао да ноћна опрема која је коришћена није задовољавајућа и да је војска у мраку практично била слепа. Према његовим речима, за потребе Снага за хитно реаговање, опрема ће се тражити највише у иностранству, а значајни новитет биће и панцирна заштита.
- Ради се о великим изменама, уместо панцирних прслука биће набављени носачи плоче, пошто су прслуци гломазни - додаје Зрнић, који је на семинару Војске Србије у Зрењанину казао и да та опрема треба хитно да се набави.
Српски војници могу да очекују још један технолошки искорак, а то је нова пушка коју производи "Застава" и која до сада у јавности није много помињана. Према Зрнићевим речима, ради се о модуларној пушци с измењивим цевима која може да користи калибар 7,62 милиметра, али и калибар 6,5, познатији као "грендел", о коме се у свету много говори.
- "Заставина" пушка је готова, завршена су испитивања, заједно с другом опремом биће представљена у Техничком центру у Никинцима следеће недеље - каже Зрнић.
Војни аналитичар Александар Радић каже да је оваква набавка опреме за сцпецијалце урађена на реалним проценама.
- То изискује улагања, али су способност за осматрање и дејства ноћу изузетно важни. Промена код нас практично није било деценијама, а војска је са могућностима ноћних дејстава стала у осамдесетим годинама прошлог века - наводи Радић.
Како каже, модернизовање панцира, падобранске и ронилачке опреме врло је важно.
Радић сматра да са пушкама калибра "грендел" треба сачекати јер још ниједна војска у свету није прешла на тај калибар и треба видети шта ће други урадити.

Новине у опреми

Пушка са два калибра

Увођење нове пушке која ће имати измењиву цев и моћи да користи муницију калибра 6,5 милиметара, али и муницију 7,65 милиметара. Калибар 6,5м познат као "грендел", могао би да буде највећи новитет. Муницију "греднел" сада у САД, Финској и у још у неколико земља користе ловци, а истраживања су показала да он има мањи трзај и бољу зауставну моћ на већим даљинама, што омогућује већу прецизност. Нова пушка "Заставе" остаће базирана на "калашњикову".

Оптика

Нова ноћна оптика, уместо досадашње детекције на три километра, продужиће поглед наше војске за чак седам километара те ће ноћу видети до десет километара.

Падобрани и рониоци

Специјалци ће моћи да се похвале и новом падобранском опремом, као и опремом за роњење. Иако нема детаља о каквим падобранима се ради, индикативно је то што се припадници оперативних јединица специјалне намене Војске Србије и специјалних снага Белорусије обучавају у падобранском центру Ваздушно-десантних снага Русије у Рјазању. Они ће тамо упознати руски падобран "арбаљет-2" који омогућава скокове падобранаца са додатним контејнером тешким до 50 килограма, па је могуће да буде набављен управо такав падобран.

Панцир

Нова панцирна заштита позната је као "тактички керијер". Њега одликује мања тежина, већа удобност и боље распоређена тежина. Он се брзо облачи и свлачи, а са балистичким додацима формира се панцир. Такође на њега се могу поставити и додатне преграде за опрему и муницију.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА