Најновије

"ТИЛЕРСОН ИЗАЗВАО ХАОС У НАТО": Руси пречи од Алијансе?

Државни секретар САД Рекс Тилерсон састаће се идуће недеље у Бриселу са министрима спољних послова земаља чланица НАТО.

Рекс Тилерсон (Фото: Синхуа)

То су најавили званичници, након хаоса који је Тилерсон изазвао отказивањем учешћа на састанку шефова дипломатија Алијансе који је првобитно планиран за 5. и 6. април.
"Тренутно планирамо да састанак министара спољних послова НАТО-а одржимо 31. марта. У току су консултације међу савезницима у вези са заказивањем", рекао је неименовани званичник у Бриселу, преноси АФП. 
Састанак шефова дипломатија Северноатлантске алијансе првобитно је планиран за 5. и 6. април, али је амерички државни секретар у уторак рекао да му неће присуствовати, што је изазвало хаос у НАТО-у због организације, а шкакљиво је и с обзиром на то да ће Тилерсон у априлу путовати у Русију, која је у напетим односима с НАТО-ом откако је 2014. избио сукоб у Украјини. 
Наиме, предвиђено је да кинески председник Сји Ђинпинг посети америчког председника Доналда Трампа у САД почетком априла, па се очекује да и Тилерсон присуствује њиховом састанку. 
Тилерсон ће зато отићи у Брисел идућег петка, дан након што се у Анкари састане с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом "с којим ће разговарати о даљој борби против Исламске државе у Сирији и Ираку", рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер. 
Званичници, међутим, наговештавају да би компликације што се тиче састанка НАТО-а могла да направи агенда британског министра спољних послова Бориса Џонсона, који можда неће моћи да дође у Брисел 31. марта. 
"Датум је скоро известан. Сада је главно питање тајминга", рекао је данас неименовани дипломата у Бриселу, док други дипломата каже да "савезници настоје да нађу решење". 
Чланице НАТО-а, њих 28, имају рок до понедељка да разраде детаље састанка, наводи француска агенција, напомињући да припреме у последњем тренутку нису типичне за Алијансу, која обично недељама унапред има спремне планове за своје савршено организоване састанке. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА