Најновије

НОВИ ФРОНТ НА ЈУГУ СИРИЈЕ: САА и "побуњеници" у борби за територије око јорданске границе! (МАПА)

Изненадним повлачењем терориста Исламске државе са истока покрајине Сувејда и јужних области провинције Дамаск, започела је трка Сријске армије и џихадистичких формација за преузимање ових територија.

САА (Фото: ЈуТјуб)

Исламска држава практично је предала територије које је контролисала на истоку Сувејде и у јужним областима Дамаска џихадистима такозване "Слободне сиријске армије" (ССА). Како наводе сиријски медији, терористи су повукли своје снаге према Раки, а практично преко ноћи, џихадисти ССА преузели су њихове позиције, пре свега на југу, на граници са Јорданом, а затим и у севернијим подручјима. Иако су "побуњенички" медији извештавали о великој победи својих снага против терориста, правих сукоба у овој операцији није било.

Након првих извештаја о повлачењу терориста, реаговала је и команда из Дамаска, па је јединицама које се налазе у овој области издато наређење за напредовање на североистоку Сувејде и југоисточно од Дамаска. САА, односно јединице које претежно чине припадници добровољачких јединица "Снага националне одбране" (СНО) је тако преузела велики број насеља у овој области. Како је саопштено из Дамаска, ослобођено је око 300 квадратних километара територије, а преузета је контрола над насељима Кирбет Саад, Каср, Бастарах, Рајм ал Дала, Сакиа, Жуто Брдо, Фадиан, Ашихаб, Шарк, Талул Салман, Шакранија, брдо Мусаитба и Бир Касаб. До првих правих сукоба дошло је управо у близини Бир Касаба, приликом сусрета Сиријске армије и "побуњеника". Нова жаришта избијају и јужније, а борбе се воде и у близини Бират ал Тутула у који покушавају да уђу јединице САА.

Сиријска армија нема велики број расположивих јединица за овај фронт, пошто су им јужне снаге оптерећене бобама у Дари, где већ око месец дана трају борбе САА и џихадиста за југозападне делове покрајинске престонице. Ситуација у Деир Ез Зору се све више окреће у корист сиријских снага, а најновије снимке са тог фронта, погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА