Најновије

ОПАСАН ПЛАН: Доналд Трамп жели да гради зид на небу!

Амерички председник Доналд Трамп, који је донедавно негирао климатске промене називајући их измишљотином, могао би ипак да подржи један план борбе против њих.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Стручњаци упозоравају да би Доналд Трамп могао да подржи опасни нови план који подразумева прављење "зида на небу".
Професори са Универзитета Харвард кажу да је потребно много времена да цео свет пређе на обновљиву енергију и да би зато требало да се истраже нови начини борбе против глобалног загревања, међу којима је "соларни геоинжењеринг".
Тим са Харварда предвођен професором Дејвидом Китом планира да почне са тестирањем овог геонижењерског пројекта следеће године.
Ради се о контроверзном плану да се направи "зид на небу" како би рефлектовао сунчеву светлост. Он укључује прскање финих честица воде и разних материја као што су сумпор диоксид из балона за велике висине.
Претпоставка је да ће ово прскање довести до хлађења планете на сличан начин као што то чине честице прашине настел након вулканске ерупције.
Професор Данијел Шраг са Харварда рекао је у промотивном снимку о планираном тесту да ће "велика количина угљеника које шаљемо у атмосферу остати тамо можда и хиљадама година" и рекао да би било потребно много времена да се пређе на обновљиву енергију.
- Многи од нас сматрају да можда нећемо моћи да променимо енергетски систем на време да избегнемо најгоре последице климатских промена. Због тога је соларни геоинжењеринг, мислим, важна ствар коју треба пажљиво проучити - рекао је Шраг.
Међутим, овакве идеје су контроверзне и нису у складу са договором постигнутим на УН-овој конвенцији о биолошком диверзитету одржаним у децембру на којем је речено да мораторијум на климатски геоинжењеринг треба да остане још неко време.
Овакве мере би могле да имају нежељене последице као што су изазивање суше у одређеним регионима.
- Јасно је да ће неки из Трампове администрације бити веома отворени према оваквим несмотреним плановима као што је план Дејвида Кита и могуће је да су већ тихо дали одобрење за експреименте на отвореном простору - рекла је Силвија Рибеиро, директор ЕТЦ Гроуп-а, организације за надгледање технологије, пише "Индепендент".
- Са њиховог гледишта, изградња великог, лепог зида сулфата на небу би могао да буде савршен изговор за допуштање неконтролисане ектракције фосилних горива. Треба да се фокусирамо на радикална смањења емисија гасова, а не опасне и неправедне технопоправке - рекла је она, алудирајући на Трампов план о изградњи зида на граници са Мексиком. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА