Најновије

ИЗНЕНАДНА ОДЛУКА: Руси продају банку, одлазе из Србије?!

Власници ВТБ банке, друге по величини у Русији, продаће своје пословање у Србији.

Народна банка Србије (Фото: Јутјуб)

За куповину постоје два кандидата, банке које већ послују на српском тржишту, у страном власништву. Разговори између представника матичне ВТБ банке и потенцијалних купаца су у току, а завршетак целог процеса очекује су у наредних неколико месеци.
Лист пише да су ова сазнања потврдили и у Народној банци Србије. Гувернерка Јоргованка Табаковић каже за Блиц да постоји интерес више купаца. 
- Засад још нико није званично аплицирао. Могу само да кажем да су у питању врло озбиљни потенцијални купци - рекла је Табаковићева. Према њеним речима, док неко од њих не потврди званично да је заинтересован, НБС неће излазити у јавност с именима тих банака. 
ВТБ банка је у Србију дошла 2013. преузевши Московску банку, која је код нас почела да послује 2008. То је била прва банка код нас са руским капиталом. 
ВТБ група продаје и своје банке у Украјини и Француској. Та банкарска групација поседује велику међународну мрежу у оквиру које нуди свеобухватан спектар услуга клијентима у више од 20 земаља у Европи, Азији и Африци. На тржишту Србије ВТБ банка има минимално учешће, а прошлу годину је према извештају НБС завршила губитком од око 810 милиона динара. 
Држава Русија има 60,9 одсто удела у ВТБ банци, док су њени клијенти највеће и најјаче руске фирме. На челу банке је већ 15 година један од најискуснијих руских финансијских магова Андреј Костин. Он је још 1992. указом Бориса Јељцина био задужен за финансијску заоставштину и дугове СССР-а. То је радио као први човек Внешеконом банке, из које је настала ВТБ банка. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА