Најновије

СИГАЛ, ЏЕНКИНС, АДРИАНА ЛИМА: Погледајте ко су још познати странци са правом гласа у Србији!

На хиљаде странаца који имају српско држављанство 2. априла, уколико то желе, могу да изађу на изборе и гласају за једног од 11 председничких кандидата. Међу њима је и низ познатих спортиста, манекена и глумаца, па и политичара.

Сигал и Вучић (Фото: Јутјуб)

Један од њих је свакако Милорад Додик, председник Републике Српске, који је држављанство Србије добио пре три године. Иако је имао право гласа од 2014. године, када му је председник Томислав Николић уручио српски пасош, ово ће бити први избори на којима ће се политички изјаснити. - Гласаћу у Конзулату Србије у Бањалуци. Нема ништа боље за народ него да масовно подржи лидера, као и да Србија не сме да се дели и да мора да да знак лидеру - изјавио је Додик пре неколико дана. Међу странцима који ће сигурно изаћи на биралишта је познати француски хуманитарац Арно Гујон. Много времена је прошло док није постао српски држављанин, а није му помогло ни то што је ожењен Српкињом, као ни десетогодишње вођење хуманитарне организације "Солидарност за Косово". Ипак, од 2015. године налази се на списку држављана Србије и ово су други избори на којима ће искористити право гласа. - Мени је велика част да гласам у Србији. Овде живим и грађанин сам ове земље. Дуго сам прижељкивао ту прилику, а чак сам одгодио путовање како бих могао да изађем на изборе - наводи Гујон.

Пријава, па тек онда гласање

Иако више од два милиона Срба не користи своје право гласа и не излази на биралишта, он истиче да се проблеми српског друштва и њега тичу и да је за њега привилегија да се о томе изјашањава. - Грађани који мисле да својим галсом ништа не могу променити, греше. Важно је да изнесемо свој став - додаје Гујон, који као држављанин Француске гласа и на изборима у тој држави. Најпознатији странац који има право гласа у Србији је свакако холивудска звезда Стивен Сигал, који је добио пасош Србије у јануару 2016. године. Иако се на твитеру појавила слика његовог позива за излазак на биралишта, мало је вероватно да је она аутентична. Наиме, да би могао да гласа на изборима за председника Србије, Сигал претходно мора да се пријави у најближи српски конзулат или амбасаду у иностранству, у његовом случају у САД-у. Чак ни то није довољно, јер на то бирачко место мора да се пријави најмање 100 држављана Србије да би се тамо избори заиста и одржали. Међу спортистима који су добили држављанство Србије је Чарлс Џенкинс, кошаркаш Црвене звезде, који је спрски пасош добио пре две године. У КК Црвена звезда нисмо добили одговор да ли ће популарни Ђенка изаћи на биралишта. Ту могућност имају и бивши кошаркаш истог клуба Демаркус Нелсон, који тренутно тренира и живи у Француској. Путном исправом могу се похвалити и бивши фудбалер Партизана Бразилац Клео, који се преселио у Кину, као и некадашњи фудбалер Црвене звезде Евандру Гоебелу, који сада игра за енглески Хал Сити. За њих важи исто што и за Стивена Сигала. Да би гласали морају да се пријаве у српској амбасади или конзулатима у земљама у којима имају пребивалиште. Међу страним спортистима са српским пасошем је и руски џудиста Алексеј Нефедов, који је постао и репрезентативац Србије. Он је изјавио да се заљубио у лепоту Србије. - Овде је моја љубав, живот, каријера - испричао је једном приликом Алексеј, који се оженио Српкињом.

Лима није "покупила" пасош

Једна од најпознатијих светских манекенки Андријана Лима умало да постане српска држављанка и то док је била у браку са некадашњим кошаркашем Марком Јарићем. Пре седам година министар Ивица Дачић пред новинарима обећао је да ће добити држављанство и пасош Србије. Процедура је покренута, али Лима никад није доставила потребну документацију и поступак додељивања држављанства никад није окончан. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА