Најновије

ЧЛАН РУСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА: Космет отимају и због руде

Члан Руске академије наука проф. Слободан Вујић каже да су уз геополитичке и војне разлоге, минерални ресурси разлог отимања Косова и Метохије.

Трепча (Илустрација: Правда)

"Минерално - сировински потенцијал КиМ су неспорно значајни, а то се пре свега односи на олово, цинк, сребро, злато, фероникл, магнезит, боксит, велике резерве лигнита - више од 12 милијарди тона, с веома повољним лежишним условима за експлоатацију", рекао је Вујић за "Политику".
Он каже да је реч о количинама значајним и по светским мерилима, пошто би садашњу потрошњу угља у Србији могле да подмирују 340 година.
Говорећи о учесталим информацијама да су стране компаније пронашле нова лежишта злата око Бора, Мајданпека, на Космету, он је рекао да су домаћи истраживачи знали за то, јер се геолошка истраживања не раде насумично и преко ноћи.
Он је подсетио да је до почетка деведесетих година двадесетог века годишње у Србији експлоатисано око 100 милиона тона руде, директне вредности веће од две милијарде долара, а доструко веће с вишим нивоима прераде, што је сразмерно величини Србије велика производња. 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА