Најновије

НЕ ПОМАЖУ НИ СТУДЕНТСКИ ПРОТЕСТИ: Затвара се Сорошев универзитет (ВИДЕО)

Сороша и његове НВО треба очистити из Мађарске, јер гурају глобални крупни капитал и политичку коректност у земљу – изјавио је Силард Немет.

Џорџ Сорош (Фото: Синхуа)

Мађарска је усвојила нови закон који би могао да протера из земље универзитет који финансира Џорџ Сорош. На ту одлуке не утичу ни протести студената у Будимпешти који се противе закону. Централни европски универзитет (ЦЕУ), који је основао америчкимилијардер јеврејског порекла 1991. године, је једини међународни универзитету земљи без иностранефилијале. Нови закон овисокомобразовању,захтева даинституцијеоснованестраниминвестицијамаморају да имају студенте и у матичној земљи. Предлог закона такође наводи да некимуниверзитетимаможе бити забрањеноиздавања страних диплома мађарским становницима. Влада каже да је закон написанда одговори на административне недостатке странихуниверзитета. Прошле недеље, премијер Виктор Орбан оптужио је ЦЕУ за кршење прописа у поступку доделе диплома. Универзитет јенегирао те оптужбе.
Након владиноггласања, Сорошевомуниверзитетунеће бити дозвољено да уписујенове студенте од 1. јануара 2018. године, осим ако ЦЕУ неотворинови кампус у Америци или се не постигне договор између Сједињених Америчких Држава, државеЊујорк и Мађарске владедо краја септембра. Потпредседник Фидес партије, Силард Немет, изјавио је у јануару да Сорошаи његове НВО треба „очистити”из Мађарске, јер "гурају глобалникрупни капитал и политичку коректност" у земљу. Пре неколико дана, хиљаде студенатаЦЕУ и њиховихпристалица изашло је на улице главног града у знак протеста због предложеног закона ообразовању, али то не утиче на одлуку владе. Универзитет, која тренутно има 1.400 уписанихстудената, каже да закон посебно циља њиховуоперативну структуру и да је "дискриминаторски". - Било која законодавна промена које би присилилаЦЕУ да престанеса радом у Будимпешти ће оштетити Мађарски академски живот и негативно утицати на односеМађарске владеса суседима, партнерима у ЕУ и са Сједињеним Америчким Државама -рекао је председник ЦЕУ-аМајкл Игњатијев, преноси RT. Чак и ако се ствар реши у наредних шест месеци, несигурна будућност је у суштини "смртна казна" за универзитет, јерће се ретко ко одлучити да се запосли или упише на факултет за који се не зна да ли ће више постојати. Новоизабрани председник Немачке, Франк-Валтер Штајнмајер, одржао јестраствен говор о заштити "драгоценогнаслеђа" Европске унијепосланицима Европског парламента у Стразбуру. Том приликом он је стао на страну овогуниверзитета.
-Европа не сме да ћути ако јецивилномдруштву, пачак и науци, као што се догодило Централно-европском универзитету у Будимпешти, одузет ваздух који дише - рекао је Штајнмајер. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА