Најновије

БАКИР ПОНОВО УДАРИО НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Жели да оспори њено име

Странка демократске акције (СДА) припремила је апелацију за оспоравање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ, а коју ће поднијети највјероватније у мају пред изборе 2018. године, сазнају Независне.

Одлучан у намери да оспори име РС, Бакир Изетбеговић (Фото: xinhua)

Извор листа тврди да је то готово сигурно те да ће СДА комплетну кампању базирати на томе и на тај начин покушати повратити поверење које је пољуљано након дешавања у вези са захтевом за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије.
- Одлуку о томе донело је најуже руководство СДА и пред изборе ће га дистрибуирати као став целокупне странке. Апелацију ће вероватно поднети Бакир Изетбеговић као члан Председништва БиХ - испричао је исти извор, додајући да би цела кампања за опште изборе 2018. године могла протећи у том контексту јер им то одговора с обзиром на то да се на економском плану и немају чиме похвалити.
У СДА ову информацију, међутим, не желе ни да демантују ни да потврде, пишу Независне.
Потпредседник РС и члан Председништва СДА, Рамиз Салкић, није желео да говори на ову тему нити на конкретно постављено питање шта он лично о томе мисли, односно колика је могућност да његова странка поднесе апелацију против имена Републике Српске.
Председник СДА Бакир Изетбеговић, почетком фебруара, рекао је да је било идеја да се покрене оцена уставности имена Републике Српске, али да се "сада" не планира покретати та иницијатива.
Према незваничним информацијама, и у СДА су свесни да не постоји ни минимум шансе да се укине име Републике Српске с обзиром на то да је оно наведено баш у том облику и у Дејтонском мировном споразуму, али то их неће спречити да то питање искористе као предизборну причу.
Подсећања ради, због искључиво бошњачких апелација пред Уставним судом БиХ, Републици Српској већ су укинути застава, грб, химна и 9. јануар као Дан Републике. Последња одлука Уставног суда, када су прегласане српске судије у Уставном суду БиХ, односила се на 9. јануар, међутим након референдума у РС по том питању и измена одређених закона, тај датум и даље ће се прослављати као Дан Републике. Да ли Балкану прети изумирање? Детаљне процене Уједињених нација можете погледати ОВДЕ. Извор: nezavisne.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА