Најновије

ХРВАТСКА МИНИСТАРКА ОТКРИЛА: Ево зашто спасавамо "Агрокор"!

Министарка привреде Хрватске Мартина Далић по први пут је појаснила кључан аргумент владе због којег је кренула у спровођење “Лекс Агрокора”.

Ивица Тодорић (Фото: Јутјуб)

До сад је било познато да би Агрокор изазвао потрес у хрватској привреди због ланца неплаћања. Међутим, није било познато колико би компанија то директно погодило.
- Да нисмо предузели све што јесмо суочили би се са 73 стечаја на неколико хрватских судова, а затим и са свим последицама на разне сегменте економије и последицама које је тешко предвидети - каже Далић. 
Према званичним подацима у саставу Агрокора је 51 компанија у Хрватској, Словенији, Србији, БиХ, Црној Гори и другим земљама. 
Којих би још двадесетак компанија доживело стечај није прецизирала, као ни да ли би то био случај са баш свим компанијама из концерна. О свим пословним потезима упутила је на новог управника Анту Рамљака и нагласила да државу интересује стабилизација стања, подмиривање обвеза добављачима и договор око нагодбе. 
Додала је да иако заговара неуплитање државе у функционисање тржишта, у случају Агрокора хрватска би привреда била суочена с опасношћу да се криза у једној компанији прелије на целу економију и створи велике проблеме. 
- Ствари нису црно-беле. Неолибералне или интервенционистичке. Постојећа правила игре нису била довољно ефикасна да се могу носити с проблемима таквих размера. Залагати се за инструменте тржишне економије не значи да влада мора да одустане од инструмената економске политике па тако и коришћења административно-регулаторног оквира - каже Далић. 
Наводи да се треба пазити, јер проблем може бити како се ти инструменти користе. 
- Али постоје многобројни докази да се у овом случају користе на начин који је у складу с тржишном економијом и то тако да брани интерес државе. Лично ме ово није поколебало. И даље заговарам тржишну економију - каже Далић. 
Наглашава да ће се решавањем проблема у Агрокору решити и највећи проблем неликвидности у Хрватској и додаје да ће то дати прилику малим и средњим бизнисима да расту. На питање значи ли то да ће сада држава строже контролисати кршење рокова плаћања поручила је да би то требало питати Министарство финансија. Погледајте ОВДЕ шта је Еди Рама поручио Црногорцима. Извор: Пословни дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА