Најновије

АМАН ДОКЛЕ?! Погледајте како је Влада захвалила студентима за протесте

Предлози уписних квота и школарина на Универзитету у Београду. Поскупљење траже Учитељски, Факултет физичке хемије и Факултет политичких наука.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Универзитет у Београду спремио је 14.850 индекса за нову генерацију бруцоша. Поскупљење траже три факултета, а три предлажу повећање квота за упис. Сенат УБ усвојио је уписне квоте за основне, докторске, мастер и специјалистичке студије, а Конкурс за упис биће објављен до 1. маја.
Факултет политичких наука предложио је поскупљење школарине, са садашњих 91.700 до 99.700, на 100.000 до 110.000 динара, Учитељски би цену да повећа са 90.000 на 99.000 динара, а Факултет физичке хемије са 64.800 на 69.900 динара. Сенат универзитета још раније је усвојио предлоге о поскупљењу, али се са њима још није сагласила Влада. Поскупљења су раније образложена усклађивањем са инфлацијом и тиме да школарине годинама нису мењане.
Због аутономије универзитета, факултети не морају да имају сагласност Владе за поскупљење. Претходних година Влада и Министарство просвете никада нису подржали поскупљење школарина.
- Конкурс ћемо објавити на време, пет месеци пре почетка наредне школске године. Осим повећања предлога квота за студије информатике, ове године нема великих промена у односу на претходне. Предложено је повећање броја студената прве године на Факултету организационих наука, Математичком и Електротехничком факултету, али и за то чекамо сагласност - рекла је проф. др Нада Ковачевић, проректор за наставу Универзитета у Београду.
Математички факултет предложио је упис додатних 40 студената на ИТ смер, Електротехнички додатних 60, а Факултет организационих наука укупно 70 бруцоша више који ће учити информационе технологије. Да би испунили услове да се акредитују за већи број студената, ЕТФ-у је потребан додатни простор.
Влада Србије мора да да сагласност на број буџетских студената, а ове године УБ је затражио упис 9.511 студената основних студија који ће се школовати о трошку државе. Конкурсом је предвиђен упис 9.128 студената мастер студија, од чега би 4.200 било на буџету. Предвиђен је упис 1.900 студената на докторске студије, од којих 737 на буџет.
Упис у наредну школску годину почеће 21. јуна, а садашњи матуранти моћи ће да предају документа до 25. јуна. Пријемни испити биће организовани од 26. јуна до 2. јула, а 10. јула биће објављена коначна ранг-листа. Од 10. до 14. јула треба да се заврши упис. Сви подаци о упису у првом року морају да буду готови и достављени Универзитету до 19. јула. Други уписни рок почеће првог септембра. Пријемни испити биће организовани 6. и 7. септембра, коначне ранг-листе до 13, а упис најкасније до 16. септембра. Детаље о генералном штрајку радника Гоше можете погледати ОВДЕ. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА