Најновије

"ОЧЕ, ОПРОСТИ ИМ, НЕ ЗНАЈУ ШТА ЧИНЕ": Данас је Велики петак, а ево зашто је добро умити се водом са језера

Православни хришћани данас обележавају најтужнији хришћански празник, Велики петак. Тог дана је разапет господ Исус Христос, а када је видео шта војници раде са њим, рекао је чувену реченицу: “Оче, опрости им не знају шта раде”

Распеће (фото: Википедија)

Господ Исус Христос је био осуђен од стране јудејског народа и судије Понтија Пилата, који су желели његову крв.
На Велики петак се фарбају ускршња јаја, у ком учествују и забављају се жена и деца.
Домаћица прво фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које ће се чувати до следећег Ускрса, а прво јаје од претходне године треба да се закопа у земљу, како би била плодна и донела берићет домаћинима.
Фарбање јаја на Ускрс спада у најстарије хришћанске обичаје.
О томе нам сведочи прича Марије Магдалене, која је дошла у Рим, да проповеда хришћанство, а том приликом је и посетила цара Тиберија. Као поклон дала му је корпу јаја.
Цар није веровао у Христво васкрсење и рекао је да, ако би то била истина, онда би бела јаја у корпи променила боју. У том тренутку Марија је рекла “Христос васкрсе” и сва јаја у корпи су постала црвена.
Према другој легенди, становници Јерусалима су се ругали хришћанима, да Христос није васкрсао, и да то није могуће, као што је немогуће, да кокошке снесу црвена јаја. Следеће године, на дан Васкрса, све кокошке у Јерусалиму су снеле црвена јаја.
На Велики петак најстроже је забрањено вино, јер оно представља невино проливену крв Исуса Христа. Домаћице кувају поврће, највише младу коприву, коју су јели и стари и млади. У јужној Србији, родитељи на овај празник децу не пуштају да изађу из дворишта.
На овај дан се пости на води, а монаси у манастиру поштују најстрожије типике, тако да не би требало ништа да једу цео дан, и то је такозвано сухоједење.
У неким крајевима, људи су ујутру доносили воду са језера, како би се сви укућани умили водом, јер постоји веровање да ће то умивање однети све болести из тела. То је, судећи по народним веровањима, једна ствар коју никако не смете да заборавите да урадите.
Нека места поштују и обичај везивања косе девојчицама под врбом, како би брзо расла. Васкршњу посланицу Патријарха Иринеја у којој је пожелео да васкрсне и српски род, можете прочитати ОВДЕ. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА