Најновије

ДРАСТИЧАН ЗАОКРЕТ У ТРАМПОВОЈ ПОЛИТИЦИ: Да ли је ово разлог?

Доналд Трамп у последњих неколико дана радикално је променио своју политику, а многи тај невероватни заокрет повезују с чињеницом да се удаљио од свог главног стратега Стивена Бенона.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Све је почело с нападом на Сирију и инсистирањем на свргавању тамошњег председника Башара ал-Асада, након вести о нападу нервним гасом у којем је живот изгубило више десетина људи. Кад је Трамп ушао у Белу кућу, Асад није био приоритет, а сада га одједном треба хитно скинути са власти. У исто време је, чини се, амерички председник закопао ратне секире са Кинезима, а председник Си Ђипинг толико га је одушевио да је сам Трамп признао да осећа велику блискост с њим. С друге стране, од руског председника Владимира Путина је све удаљенији. И за крај је остао НАТО који је у само неколико дана од "застареле алијансе" постао "модерни савез за очување мира у свету...". Сада се сви питају одакле та нагла промена Доналда Трампа? Аналитичари тврде да је све кренуло када је из Већа за националну безбедност избацио поменутог стратега Бенона, којег су све донедавно називали Трамповом сивом еминенцијом или председником у сенци. Овај радикални десничар и оштри противник глобализације потпуно је пао у други план, а "Њујорк тајмс" нагађа да му се можда спрема и отказ.

Ко се замери Иванки...

Лист открива и због чега је Бенон пао у тоталну изолацију. Разлог је врло једноставан - дирнуо је у Трампову породицу. Бенон је недељема у Белој кући водио ратове с умеренијом струјом Трампове администрације, пре свих са његовом ћерком Иванком и зетом Џередом Кушнером. Да се нешто догађа с Беноном, могло се наслутити у два Трампова интервјуа у којима је минимализовао Бенонов утицај на њега. - Ја сам сам свој стратег! - рекао је Трамп у разговору за таблоид "Њујорк Пост" и доказао да га већ помало иритирају изјаве да је Бенон заправо идејни зачетник и мозак његове победе на изборима. Посебно га је изнервирала насловница угледног недељника "Тајм", на којој је недавно освануо Бенон баш у том контексту. Међутим, право понижење за Бенона је стигло у интервјуу за "Вол стрит џурнал" у среду. Трамп је описао Бенона на најједноставнији начин. - Он је само човек који ради за мене... - рекао је Трамп. Наравно, разлог Беноновог пада лежи и у чињеници да је Трамп доживео неколико великих пораза већ у старту мандата - крах антиимиграционе политике, неуспело укидање Обамакера... А Бенон се делимично сматра одговорним за такве радикалне идеје које нису прошле или на судским инстанцама или у Конгресу. За "Њујорк тајмс" проговорила је једна неименована особа из Трампове администрације врло добро упућена у ситуацију у Белој кући. Признала је да су тензије на највишем могућем нивоу, али тешко је, каже, очекивати да ће Трамп уручити отказ Бенону. Разлог? У овом тренутку не жели да упада ни у какве сложене и компликоване ситуације и сукобе. Међутим, његова тактика поткопавања и подбадања створила је окружење у којем би егоцентрик попут Бенона могао да експлодира и дигне руке од свега, пише Јутрањи лист.

"Бенон није тимски играч"

Савезници Доналда Трампа потврдили су да се председник драстично променио - постао је много стрпљивији и покушава да избегне сукобе. Недавно је имао један подужи разговор са Беноном и упозорио га да мало охлади. - Стив је добар човек, али рекао сам му да мора мало да "олабави" - рекао је Трамп за "Њујорк Пост", али је био много директнији у разговору с једним чланом своје администрације у Белој кући. - Он није тимски играч! - наводно је рекао Трамп. Чини се да је на крају Бенон ипак схватио поруку. Иако је Џаред Кушнер накратко отишао из Беле куће на одмор са својом породицом, Трампова сива еминенција се скрива. Ретко се може видети или чути, потпуно се повукао, а својим пријатељима је рекао да схвата "да не сме да баца бомбе баш сваки дан и да мора помније да бира своје битке...". Чак је својим сарадницима рекао како је закопао ратне секире са Кушнером. Међутим, чини се да му председник дирање у Кушнера неће тако брзо опростити. Док се Бенон грчевито бори за своје место под сунцем у Белој кући, његови сарадници већ смишљају план за повлачење. У петак му је у госте дошла Ребека Мерсер, ћерка Роберта Мерсера, једног од највећих донатора Трампове кампање, те се интеровала за Бенонову будућност у Белој кући. Она је челница приватне компаније "Кембриџ аналитика" која се бави анализирањем и стратегијом комуницирања за изборе. И Бенон је неко време био у одбору фирме, па ко зна, можда се тамо и врати...

Дуг списак непријатеља

Разлаз између Кушнера и Бенона, с обзиром на њихове карактере и политичке визије, донекле је и очекиван. Међутим, Бенону је проблем што Кушнер није једини човек који је покуцао на Трампова врата и побунио се против њега. Гери Кон, главни председников саветник по питању економије и бивши председник "Голдман Сакса", иначе демократа, такође не може главног стратега да видети ни нацртаног. Ту је наравно Иванка Трамп, али и Дина Повел, који покушавају у администрацију убацити дашак либерализма... Стив Дис, конзервативни политички коментатор из Ајове одувек је био скептичан по питању Трампа. Заправо, никад није веровао у Трампова конзервативна начела, а ситуација с Беноном само је потврдила његова нагађања. - Отпуштање Бенона била би велика Трампова грешка. И јако опасна - каже он. Хоће ли Трамп отпустити Бенона, то још увек није јасно, али поприлично је извесно да ће га све мање слушати. Након свих пораза у првих 100 дана владавине и падања рејтинга на најнижи ниво, Трамп је одлучио да преузме кормило и без Бенонових савета плови кроз свој председнички мандат. Прочитајте ОВДЕ како је Трамп "повио кичму" пред Кинезима. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА