Најновије

АЗИЈА У ПРИПРАВНОСТИ ЗБОГ СУКОБА АМЕРИКЕ И СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ: Нуклеарни рат може да избије сваког тренутка!

Нуклеарни рат могао би да избије сваког тренутка на Корејском полуострву, страхују светски званичници. Због одбијања лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна да обустави нуклеарне и ракетне пробе, амерички председник Доналд Трамп послао је тамо још два носача авиона.

Трамп и Ким (Фото: Синхуа)

Тако ће их код обала Северне Кореје бити укупно три, те је вероватноћа за избијање сукоба већа него икад.

Демонстрација силе

Амерички носачи авиона "УСС Роналд Реган" и "УСС Нимиц" треба да крену ка Јапанском мору и придружиће се "УСС Карлу Винсону", који се већ налази тамо у пратњи разарача са крстарећим ракетама, крстарица и подморнице.
Носач "УСС Роналд Реган" стациониран је у луци Јокосука у Јапану, док се "УСС Нимиц" спрема да крене из Орегона у САД.
Оба носача су као и "УСС Карл Винсон" дугачка више од 300 метара и могу да понесу по 90 борбених летелица.
На такву демонстрацију силе Трамп се одлучио након што се Северна Кореја оглушила о америчка упозорења и током викенда организовала велику војну параду поводом 105. рођендана покојног Кимовог деде и оснивача земље Ким Ил Сунга.
Истовремено, режим у Пјонгјангу је извео ракетну пробу која није успела, али је Вашингтон то видео као провокацију, па је слањем своје армаде решио да пошаље поруку Ким Џонг Уну.
Међутим, то је само још више подигло тензије у региону. Заменик амбасадора Северне Кореје у УН Ким Ин Рјонг оптужио је САД да су Корејско полуострво претвориле у највеће светско жариште и створиле опасну ситуацију у којој термонуклеарни рат може да избије сваког тренутка.
- Ако се САД усуде да изаберу војну акцију, Демократска Народна Република Кореја је спремна да одреагује на сваки вид рата који Америка пожели - изјавио је Ким.
Претходно је и заменик министра спољних послова Северне Кореје Хан Сонг Рјол у интервјуу за Би Би Си истакао да његова земља неће одустати ни од нуклеарних ни од ракетних проба.
- Изводићемо више тестирања ракета на недељном, месечном и годишњем нивоу. Војна интервенција САД би довела до свеопштег рата - навео је Хан.
Због целокупне ситуације Русија, Кина, Јужна Кореја и Јапан су у приправности. Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је да влада те земље ради на изради планова за непредвиђене ситуације у случају да криза на Корејском полуострву доведе до прилива избеглица.
Абе је наредио министрима да формулишу мере, које укључују заштиту странаца, процедуре за слетање, изградњу и рад склоништа, као и проверу тражилаца азила.
- Радимо и на плановима за евакуацију око 60.000 Јапанаца из Јужне Кореје у случају избијања кризе - рекао је Абе.

Војска на ногама

Он је додао да се први пут размишља о распоређивању војске која би реаговала уколико нека севернокорејска ракета заврши на територији Јапана.
Осим те земље, и Кина има спреман план за случај нуклеарног рата. Око 150.000 војника већ је послато на границу са Северном Корејом како би се изборили са кризом која би настала у случају почетка рата.
Такође, Јужна Кореја је дигла војску на ноге, спремила план евакуације и отворила нуклеарна склоништа, док Русија помно прати ситуацију, а верује се да ће и она послати додатне снаге на границу са Северном Корејом.

Руси и Кинези прате Трампове бродове

Према извештајима јапанских обавештајних служби, Русија и Кина прате Трампову армаду и прикупљају податке.
- Обе земље позивају на смиреност, међутим њихови бродови и подморнице не одвајају се од америчких пловила како би на време могли да реагују у случају америчког напада на Северну Кореју - пишу јапански медији, позивајући се на изворе из обавештајних кругова. Формирана нова терористичка група у Сирији, који је њен задатак погледајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Aмеричка флота иде ка Северној Кореји:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА