Најновије

Ових 10 знакова на телу говоре вам да нисте здрави!

Људско тело је невероватан систем који треба редовно пазити. Управо због тога, врло је важно да послушате шта вам ваше тело говори.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Доносимо 10 знакова које не смете игнорисати, а који говоре да нисте здрави колико мислите.

1. Седа коса пре 40 године

Седе власи природна су појава која често зависи од генетике. Али ако имате више од 50 посто седе косе већ у 30. години живота, а такве случајеве немате у породици, то може бити знак дијабетеса.

2. Младежи

Иако је већина мадежа на телу безопасна и бенигна, неки могу бити поприлично опасни, посебно они које су настали сунчањем. Сенилна или актинична кератоза настаје деловањем сунца и његовог УВ зрачења и убраја се у преканцерозне промене на кожи.

3. Беоњача

Беоњача би требало увек да буде бела. Осим неиспаваности или прехладе овај део ока може открити и неке опасне промене у вашем оррганизму. Жута беоњача може бити знак жутице, проблема са јетром и жучи. Црвена може бити знак високог крвног притиска или вирусног обољења попут коњуктивитиса.

4. Испуцале усне

Неугодне пукотине на уснама могу бити узроковане променама температуре и ветром. Али пукотине које се често јављају на завршецима усана и унутрашње ранице могу бити знак мањка витамина Б и цинка. Ако су пуцања усница учестала, узрок може бити гљивична инфекција.

5. Отечени врат

Ако сте приметили како вам врат изгледа отечено, што пре потражите савет доктора. Оток на предњем делу врата најчешће узрокују проблеми са штитњачом који су уобичајени код жена између 20 и 50 година.

6. Губитак обрва

Обрве с годинама постају ређе, али нагли губитак длачица може бити знак проблема са штитњачом, хипертиреозе - преактивне штитњаче или хипотиреозе - смањеног рада штитњаче. Овакве промене попраћене су и губитком косе.

7. Црвени дланови

Ужарени и црвени дланови могу бити узрок дерматитиса, ексцема или алергијске реакције на метале, лекове, храну или пиће. Али, исто тако, оваква промена може бити знак отежаног рада и болести јетре.

8. Промене на ноктима

Нокти вам могу пуно открити о стању вашег тела, а узроци промена могу бити разни.

9. Хладна стопала

Стопала су део тела најудаљенији од срца и због тога се васкуларне болести прво манифестују на њима. Рајнаудова болест је аутоимуна болест која узрокује стезање крвних судова у деловима тела као што су ручни и ножни прсти, нос и уши, због чега они постају хладни, бледи, па чак и утрнути.

10. Црвени образи

Иако су нагле промјене на лицу уобичајене код жена између 30 и 55 година живота те могу бити узроковане хормоналним промјенама, промјеном температуре и љутом храном, румени образи могу упућивати и на росацеу - кроничну кожну болест која погађа већином жене, а чији узрок је непознат. Шта кафа чини вашој јетри можете погледати ОВДЕ. Извор: zadovoljna.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА