Најновије

ЛАЖНИ ГЕНЕРАЛ КРВАВИХ РУКУ: Сазнајте ко су вође албанске мафије на Косову и каква злодела чине

Озлоглашени Рустем Мустафа Реми (46) једини је међу водећим криминалцима на Косову и Метохији који је осуђен на правоснажну затворску казну.

Рустем Мустафа Реми (Фото: Јутјуб)

Формирао је чак три терористичке групе: "БИА", "Скифтере" и "Црвену руку"
Он је 2015. осуђен само на четири године затвора, јер је нечовечно поступао према заробљеним албанским цивилима сумњајући у њихову оданост терористичкој ОВК.
Према подацима више полиција, Мустафа, који је био командант ОВК за територију Лаба, формирао је криминалну организацију која контролише ову област. Њега су, осим српске БИА и безбедносне службе западних земља означиле као једног од главних организатора терористичких акција од почетка 2001. на КиМ, у Македонији и општинама на југу централне Србије - Бујановцу, Медвеђи и Прешеву.
"На подручју Лаба, обухватајући општине Гњилане, Витина и Качаник, делује група лојална Рустему Мустафи, једном од најутицајнијих команданата ОВК и Косовског заштитног корпуса. Овај клан је усмерен на активности везане за кријумчарење дроге", пише у извештају БИА.
Мустафа и његова криминална организација, како се наводи у више извештаја, контролишу транспорт хероина и марихуане преко територије Лаба и околних општина. Он је успоставио блиске контакте са особама које контролишу транспорт дроге из Албаније и Турске преко КиМ ка Европи. Најгори терористички напад је извела терористичка група "БИА" коју је формирао Мустафа.
"БИА" је под непосредном командом Фатмира Хумолија 16. фебруара 2001. у близини села Ливадице код Подујева детонирала бомбу испод аутобуса "Ниш-експреса" и убила 11 путника српске националности. За Мустафин тероризам се знало и у САД. Одлуком америчког председника Џорџа Буша од 29. јуна 2001. у Федералном регистру САД (књига 66, број 126), Мустафа доспева на листу људи који представљају "претњу миру на западу Балкана и међународним снагама у региону".
Мустафа, који је рођен 27. фебруара 1971. у селу Преполац код Подујева, према подацима БИА "терористичким активностима почео је да се бави 1989, у оквиру илегалне групе НПРК". Он се 1998. прикључио штабу ОВК за подручје Лаб - тзв. 5. оперативна зона, где је прво био заменик, а потом и командант. Јединице под његовом наредбом извршиле су више терористичких напада на припаднике војске и полиције, али најчешће на српске цивиле, а нападали су и албанске цивиле. После распуштања ОВК, октобра 1999, и формирања Косовског заштитног корпуса КЗК под контролом међународних снага, Мустафа бива именован за команданта 5. одреда задуженог за област Лаб, а касније и командант 6. области. Он никада није завршио војне школе, а Агим Чеку га је именовао за генерала КЗК-а.
Према обавештајним подацима, Мустафа у својим криминалним активностима, пре свега трговини дрогом, сарађује са Харадинајем, док је до 2015, када је правоснажно осуђен, био посланик и потпредседник Тачијеве странке. После распуштања ОВК на КиМ се формирало око 40 оружаних група Албанаца, са по 10 до 300 активних припадника, углавном из редова бивше ОВК и криминалаца.
Групе под контролом Мустафе, осим што протерују преостале Србе, почињу да се баве препродајом напуштених станова и друге имовине. Мустафа је осим терористичке групе "БИА" директно формирао и "Скифтере" и "Црвену руку", чији су припадници прогонили, киднаповали и убијали преостале Србе на подручју Приштине и Подујева.
На основу изјава чланова породица убијених Албанаца Агима Муслијуа, Аљуша Кастратија, Идриза Сварче, Дрите Воце, као и очевица ових убистава Енвера Секирача, Унмик је 11. августа 2002. ухапсио Рустема Мустафу. Међународно веће Окружног суда у Приштини 2003. га осуђује на 17 година затвора. Врховни суд Косова је 2005. поништио пресуду и наложио ново суђење на којем је 2013. Мустафа осуђен на четири године затвора. Апелациони суд у Приштини потврдио је у новембру 2015. првостепену пресуду. Мустафа је био ухапшен и 2001. јер је, иако суспендован, на стадиону у Приштини виђен у униформи КЗК, али су за њега сведочили Бајрам Реџепи, Агим Чеку и Хашим Тачи.
Кривично веће Апелационог суда у Приштини поништило је одлуку Основног суда о кућном притвору Насеру Кељмендију, који је оптужен за тешко убиство, организовани криминал и трговину дрогом, тако да ће се он поново наћи иза решетака.

Насер Кељменди (Фото: Јутјуб) Портпарол суда Арбер Јашари је за КТВ рекао да ће Кељменди у затворском притвору бити најмање до 3. јуна. Овај Пећанац контролише већину путева наркотика до западне Европе, а надгледа и кријумчарску везу преко Новог Пазара.
Прочитајте ОВДЕ и какве су то нове жестоке претње из Прешева и Бујановца упућене Србима. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА