Најновије

Тачи и Рама би да притискају Брисел причом о Великој Албанији

Изјаве албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова су инструмент за притисак на Европску унију да не напушта регион, оцењује немачки аналитичар Бодо Вебер.

Рама и Тачи (Фото: Јутјуб)

- У питању је ''великоалбански'' сентимент и покушај Раме и Тачија да утичу на Брисел да се ЕУ случајно не би повукла из региона, будући да је заокупљена сопственим проблемима и унутрашњом кризом. То је порука њима- рекао је Вебер .
Тирана и Приштина, како је навео, очигледно на тај начин желе да покажу приврженост Европској унији и Западу.
Вебер не верује да овакве изјаве имају подршку неких великих сила, попут Америке или Велике Британије, напомињући да се још увек не зна шта се може очекивати од новог америчког председника Доналда Трампа, док се с друге стране ЕУ суочава с проблемима. 
Према његовим речима, формирање војске Косова, наоружавање, најава уједињења - само је покушај заоштравања тензија.
- Дакле, Рамин претећи сценарио о томе шта би се могло десити је само порука Бриселу. Мислим да не постоји толика нестабилност, као што се жели представити- рекао је Вебер.
Коментаришући реакцију Брисела на ове изјаве, Вебер каже да је ЕУ реаговала у свом уобичајеном дипломатском маниру те да је порука била нешто опрезнија вероватно зато што жели да спусти тензије.
- Међутим, уколико буде потребе и ако заиста дође до додатног заоштравања, сигуран сам да ће и реакција Брисела бити оштрија- закључио је он.
Бели не прави странку, већ ОВДЕ погледајте какви су му планови.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА