Најновије

Локални избори открили истину која иде на руку опозицији!

Српска напредна странка (СНС) није исто што и њен лидер Александар Вучић, и то је управо једна од ствари коју су показали резултати локалних избора у пет градова и општина у Србији.

Избори (Фото: Јутјуб)

Иако у њима, генерално, СНС уопште није прошла лоше, напротив, ипак изгледа да се неке ствари помало померају, бар када су ови резултати у питању. Наиме, напредњаци су једино у Оџацима добили нешто више од 55 одсто гласова, док су у осталим местима освојили испод 45 одсто: у Врбасу 43,6 одсто, у Ковину 43 и Косјерићу 32 одсто.
Занимљиво је да је у Зајечару победу, додуше од један одсто у односу на напредњаке, однео Покрет за Крајину Бошка Ничића. Управо је овај пример занимљив утолико што је лидер СНС на председничким изборима освојио 57 одсто подршке, а његова странка у овом граду добила скоро упола мање. Политички директор Цесида Ђорђе Вуковић објашњава за “Блиц” да је једна ствар ауторитет лидера и персонификација политике у једном човеку, а локал сасвим друго. Како каже, Вучић ради исту ствар као и својевремено Борис Тадић, а то је да својим ауторитетом покушава да помогне кандидатима на локалу.

СНС нема свуда добре кандидате

- Ипак, ови избори показују да Вучић није у стању да свој ауторитет пренесе и на странку. Такође, сугеришу и то да СНС нема у свакој општини у Србији ни добру инфраструктуру, а ни добре кандидате. Ипак, треба имати на уму да је реч о младој странци која има времена да унутар себе мења ствари - каже Вуковић. Један од разлога за овакав резултат могао би да буде и тај да нису сва места у Србији иста, и да опозиција у некима од њих има врло озбиљне “играче”, што отвара могућност прављења и неких других и другачијих коалиција у којима није СНС.

Београд ће бити прави показатељ

Вуковић каже да је Вучићев резултат на председничким изборима одличан, и да је потребно време да се види да ли ће земља отићи у “једнопартијску страну”, или ће бити озбиљно вишестраначје “са сталним клацкањима”. - У том смислу, мислим да ће Београд бити показатељ за све. Једна ствар је сасвим сигурна: Вучић није исто што и СНС. Овим резултати показују да се нешто мења, али не значи да ће тако бити и убудуће - објашњава он, истакавши да прилично добри резултати група грађана у свим овим местима нису изненађење.

Мењати кадрове

Резултати локалних избора нису превелики разлог за бригу СНС, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић јер су они, како каже, “у корелацији са онима које су напредњаци постизали и на ранијим изборима”. - У три општине је странка добро прошла, а Косјерић и Зајечар нису “бирачке зоне” СНС, па је резултат очекиван. Међутим, ако је тако годинама, а резултати се не мењају, онда је то порука за СНС да на локалу нешто не функционише добро и да би требало да се позабаве локалним кадровима - прича он, истакавши да је и опозиција углавном добила исто гласова као и раније.

Поука за све странке

Глобално гледано, каже Анђелковић, резултати локалних избора не значе и значајан преокрет, али локално свака странка може да извуче поуку. - СНП Ненада Поповића је остварио успех и резултат може бити индикатор да настави у истом правцу. Када су у питању групе грађана, њихов резултат показује да на локалу може да се води другачија политика од оне на републичком нивоу, а порука за ДС је да је почео да расте - објашњава он.

Како на изборе гледају у странкама

За напредњаке ови локални избори само су, како наводе, потврда њихове снаге. Потпредседница владе и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић каже да су напредњаци остварили убедљиво најбољи резултат. - Успех је још већи јер је СНС на овим изборима углавном наступио самостално, што показује да је наша странка убедљиво најснажнија политичка организација у Србији - рекла је Михајловићева. Истог става је и функционер СНС Александар Мартиновић који каже да је СНС “изузетно задовољна резултатима локалних избора”, који показују да "грађани и кроз резултате на локалу препознају велики рад владе Александра Вучића и бригу за те општине”. Он је честитао и лидеру Покрета за Крајину Бошку Ничићу, рекавши да се и по томе “СНС разликује од својих политичких противника, јер су у стању да честитају, за разлику од других који, како је навео, организују протесте кад изгубе”. Ипак, да није све тако сјајно, сугерише и његова изјава да за Зајечар напредњаци “праве нови тим младих људи који ће убудуће водити општински одбор”.

Опозиција задовољна

Са друге стране, у ДС оцењују да резултати показују да “промене у Србији данас, као и деведесетих година, крећу са локала”. Функционер ДС Горан Ћирић каже за “Блиц” да је странка задовољна резултатима. - Иако је Вучић свуда био носилац листе, грађанима је јасно да он неће бити одборник и решавати њихове проблеме. Ништа на локалу не иде на добро и људима је дошло до грла. Они се не плаше црних аутомобила, ни људи који прикупљају капиларне гласове - каже Ћирић. ЛДП је такође оценила да резултат листе, коју је иначе предводио члан Главног одбора ове странке Ненад Ристовић на локалним изборима у Зајечару, буди оптимизам да је могуће направити политичку алтернативу која се може супротставити владајућим странкама. - ЛДП је ушла у ове изборе са жељом да се направи јасна алтернатива свему лошем што чини власт, и својим резултатом показала колико је важно да се између грађанских демократских снага направи договор о заједничком деловању - наводе либерали. Погледајте ОВДЕ шта је Синиша Мали рекао о евентуалној кандидатури за нови мандат. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА