Најновије

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ СРБИЈЕ О ИЗРУЧЕЊУ: Крвник Харадинај на слободи! (ВИДЕО)

КОЛМАР - Апелациони суд у француском граду Колмару одбио је захтев Србије за изручење лидера Алијансе за будућност Косова и некадашњег члана ОВК Рамуша Харадинаја. Харадинај је од данас на слободи!

Крвник Харадинај на слободи (Фото: Фејсбук)

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за изручење Рамуша Харадинаја. Суд није дао образложење за овакву своју одлуку.
Након одлуке Апелационог суда у Колмару Влада Србије сазвала је посебну седницу која је заказана за 11 сати.
Фанцуски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.
Франсуски суд је Харадинају укинуо меру забране напуштања Француске и одобрио му да поново узме пасош, а он је најавио да ће то учинити у току дана како би се што пре вратио на Косово.
Лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова поводом овакве одлуке суда је изјавио да је "ово победа Албанаца" и да је он данас слободан човек да се врати кући. Он се захвалио својим присталицама које су биле окупљене испред суда и рекао да је "ова битка добијена". "Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено", рекао је Харадинај.
9.19 - Харадинај је ушао у црну "бмв" лимузину и одвезао се, док су присталице остале испред зграде суда и још неко време скандирале "УЧК".
9.18 - Харадинајеве присталице испред зграде суда скандирају "Рамуш, Рамуш".
9.15 - Харадинај се испред суда обратио присталицама.
9.12 - Како преносе приштински медији Харадинај се данас враћа на Косово.

9.09 - Суд је одбио захтев Србије о изручењу Рамуша Харадинаја! Харадинај је на слободи. Одлука суда пропраћена аплаузом Харадинајевих присталица које су биле у судници.
9.07 - Директан пренос из суднице изненада је прекинут на кратко.
9.05. - Судија је ушла у судницу, сви су устали како би је поздравила, а Харадинај потом замало није промашио столицу када је кренуо да седне.
9.02 - Видно је нервозна и бранилац, адвокат Рамуша Харадинаја, која непрекидно лупа ногама о под суднице.
9.01 - Овога пута испред суднице није било Харадинајевих присталица, нити албанских застава. Харадинај све време нешто непрекидно записује у своју бележницу.
9.00 - У судници влада мук! Харадинај за разлику од претходних рочишта Харадинај делује забринутије и озбиљније.
8.57 - Рамуш Харадинај стигао у судницу.
8.40 - Испред зграде суда за сада се окупило неколико десетина грађана.
8.35 - Француске власти су испред суда у Колмару распоредили јаке мере обезбеђења.
Харадинаја спрско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Косову и Метохији крајем деведесетих.
Да је суд дао сагласности са захтевом Србије, Харадинај би имао право да уложи жалбу на ту одлуку Врховоном касационом суду Франсуске.
У међувремену, председник Албаније Бујар Нишани потписао је указ којим је доделио држављанство Харадинају и његовој супрузи Анити.
Чим је објављено да це Харадинај добити документа из Тиране, појавиле су се спекулације да би он већ данас, за када је заказано ново, четврто, рочиште у Апелационом суду у Колмару, могао бити изручен Албанији, јер је постао њихов држављанин.
"Држављанство ту уопште није од значаја. Било би само у случају да је Харадинај држављанин Француске, а држављанство Албаније било би значајно ако би га Албанија кривично гонила. Такође, како је објаснио, ако би две или више држава тражиле екстрадицију, онда се узима и држављанство у озбзир када се одлучује којој држави ће се дати, али ни тада као кључни аргумент", рекао је професор Правног факултета у Београду Милана Шкулиц.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.
Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.
Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току. Син вође Албанаца у Србији припрема терористичке нападе, има паравојску од 1.500 људи! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА