Најновије

Ми смо их створили, ми ћемо их и убити: Сукоби људи и робота

С обзиром на развој и напредак технологије, роботике и вештачке интелигенције, готово је сигурно да нас у будућности чека револуција робота који би људима могли узети милионе радних места, укључујући чак и она директорска.

Илустрација: Робот и човек (ФОТО: Pixabay)

Ипак, проћи ће још много времена пре него што почнемо страховати од вештачке интелигенције и уништења човечанства, а судећи по вестима из САД-а и Јапана, тренутно у страху могу бити само роботи којима су највећа претња деца и људи који су попили коју чашу више. 
Још пре две године је један припити Јапанац претукао робота Пеппера постављеног у центар за корисничку услугу јапанског телекома СофтБанка, а недавно је у Маунтин Вјуу ухапшен Американац који је, такође након што се напио, ударио, срушио и оштетио робота Книгхтсцопе К5 који је патролирао паркиралиштем. 
Док је робот у Јапану након напада имао проблема с рачунарским системом и теже се кретао, Книгхтсцопе К5 је прошао само с огреботинама и одмах се "вратио на посао", а његов нападач ухапшен је због пијанства. 
Ипак, роботске компаније очекују да ће таквих догађаја бити много више у будућности. 
Такође, истраживање спроведено у Јапану показује да су, осим пијанаца, ироботима претња и – деца. Наиме, у експерименту у ком је робот лутао трговачким центром и молио људе да се помере с пута како би могао да прође, показао је да су одрасли без проблема пропуштали робота, док су деца, када нико није гледао, ударала и псовала робота. 
Иначе, Книгхтсцопе К5 који се користи за надзор паркиралишта, трговачких центара и слично, прошле године у САД-у је ударио 16-месечно дете у главу, оборио га на под и прешао преко његове ноге, али је малишан неким чудом прошао без озбиљнијих повреда. ИЗВОР: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА