Најновије

Ово је човек који је запалио Македонију

Криза у Македонији достигла је свој врхунац јуче поподне. За демонстранте који већ неколико недеља демонстрирају против покушаја Зорана Заева да са албанским партијама формира владу, именовање Талата Џаферија била је кап која је прелила чашу. Са улице су упали у Собрање, а свет су обишле слике крвавих лица и песничења. Ко је Талат Џафари, човек због ког је Македонија на ногама?

Талат Џафери (Фото: Јутјуб)

Дажфери, почео је каријеру као војник. Војне школе завршивао је у Београду, а потом у Сарајеву, након чега је служио у војсци ЈНА од 1985. до 1991. године. Након што је 1991. године Скопље прогласило независност, Џафери је постао високи официр новоосноване македонске војске.
Био је распоређен у Тетову, где су се 2001. године водиле бројне битке током кратког, али насилног оружаног сукоба. Почетко м сукоба, дезертирао је из македонске војске и придружио се албанским побуњеницима који су се борили против македонских снага безбедности. Био је команданат 116. бригаде ОНА (Ослободилачка национална армија), иначе присталице ОВК и добио кодно име "командант Форино", према свом родном селу које се налази близу града Гостивара.
Сукоб је окончан потписивањем Охридског споразума који гарантује већа права Албанцима. Џафери се, након што је истим споразумем помилован, окренуо политици и прикључио страници ДУИ (Демократска унија за интеграцију)
Седам година касније постао је посланик, а 12 година након што је пуцао на македонске војнике, ушао је у Собрање како министар одбране у влади Николе Груевског. Његово именовање, очекивано, изазвало је велика негодовања, првенствено војних ветерана, док је са друге стране слављено као победа, посебно јер су ветерани ОНА-е који чине велики део стране ДИУ ретко имановани на било какве функције.
Џафери који је течно говори албански, македонски, српски, хрватски и енглески језик, остао је упамћен по томе што је блокирао доношење новог војног закона, који је одобравао погодности за македонске војне ветеране, али је изоставио борце екстремистичке ОНА. Предложени закон и даље је блокиран у Скупштини. Погледајте ОВДЕ како Карл Билт распаљује сукоб на Балкану. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Талат Џафери јуче говорио у Собрању:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА