Најновије

ЗДРАВИЈЕ ОД ШЕТАЊА: Ова једноставна физичка активност смањује ризик од преране смрти за 50 одсто

Долазак на посао бициклом може да за 50 одсто смањи ризик од преране смрти, обољења од рака и срчаних болести. Поред тога доказано је да су кратке вожње много здравије од пешачења и коришћења аутобуса.

Илустрација ( Фото: pixabay.com)

Истраживање је спроведено у последњих пет година на више од 260.000 мушкараца и жена у Великој Британији. Доказано је да, без обзира на опасност од учешћа у саобраћају, свакодневна вожња бицикла смањује за 45 одсто шансу од добијања рака, за 46 одсто подложност срчаним проблемима и за 41 одсто могућност изненадног умирања.
“Вожња бицикла до посла повезана је са знатно мањим ризиком од нежељених болести. Сада нам је потребна промена у организацији јавног саобраћаја како бисмо ухватили корак са Холандијом и осталим Скандинавским земљама у којима је коришћење бицикла нормална ствар”, рекао је доктор Џејсон Гил из Института за кардиоваскуларне болести Универзитета у Глазгову.
Предност у односу на пешачење објаснио је доктор Карлос Селис Моралес, коаутор студије, истакавши да је вожња бицклом дужа, већа и интезивнија физичка активност од ходања.

Издувни гасови

Упркос свим предностима, јавља се страх да би изложеност издувним гасовима могла да наруши здравље бициклиста. Учестало удисање загађења, којима сте и те како изложени ако возите поред аутомобила и камиона, може довести до иритације носа и очију, умора и отежаног дисања.
Нека истраживања указују на повезаност добијања рака и удисања бензинских испарења, док је откривено дизел далеко више штетан јер садржи вец́е количине токсичног гаса азот оксида. Касни одлазак на спавање може бити опасан. ОВДЕ погледајте због чега!
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА