Најновије

СУРОВА УПОЗОРЕЊА ЗА СРБИЈУ КАО ХЛАДАН ТУШ: Отрежњујућа предвиђања стручњака која руше снове!

Није паметно размишљати о сустизању ЕУ, јер је то сувише далек сан. Потребно је по мало поправљати економску ситуацију, смањивати неједнакост. Мислим да сте на добром путу. Привреда је на путу раста. Власти су спровеле многе реформе, али има још простора за спровођење реформи, посебно јавних предузећа. Потребно је задржати младе, стручне људе у земљи, обезбедити им привилегије и добре плате, јер ће они бити носиоци економске активности у наредном периоду, каже макроекономски аналитичар Kристофер Дембик.

Србија (Фото: Pixabay.com)

У интервјуу за магазин Нова економија, Дембик каже да би "Србија требало да схвати што пре да неће скоро постати чланица Европске уније".
- Након Брегзита нико више неће да проширује ЕУ, јер широм Европе јачају популистички покрети и због њих нико не жели новопридошлице. То пак не значи да не морате да се реформишете. И даље морате да спроводите реформе, али не због могућности уласка у ЕУ већ због себе - поручује шеф макроекономских анализа у данској Саксо банци.
Србија се последњих 17 година труди да развија економију и законодавство у складу са ЕУ. Kакве су нам онда могућности ако нема ништа од чланства у Унији?
Морате да привучете што више страних инвеститора. Имате велику шансу са Kином, која је спремна да инвестира на Балкан због своје нове стратегије "Пут свиле". Такође, треба да диверсификујете изворе инвестиција. Добро је да инвестиције долазе из Kине, али такође треба гледати и у блискоисточне инвеститоре. У Саудијској Арабији, Kатару има много инвеститора који су уложили много у Француској, Немачкој, Великој Британији, али и даље траже прилике за улагање и спремни су да преузму ризик. Ваш премијер предлаже неку врсту уније са балканским земљама и мислим да то има смисла. Не очекујем од тога велики економски ефекат, али је корак у добром правцу. И даље преговарате са ЕУ и једног дана ће вас примити, али до тада треба покушати и друге ствари. Никада не треба бити зависан од једног партнера, па макар то била и ЕУ.
Србија је у прошлој години остварила привредни раст од 2,8 одсто, за ову се најављује наставак. Да ли је могуће да Србија расте толико да се бар приближи Европској унији по животном стандарду како нам се обећава?
То је велики сан. Пре извесног времена сам срео бившег министра финансија Пољске из 1990-их. Рекао ми је да су тада сањали о сустизању ЕУ и Немачке. Процењивали су на основу економских показатеља да ће им за то требати 20 година. Нажалост, 20 година касније налазе се далеко иза Немачке. Није паметно размишљати о сустизању ЕУ, јер је то сувише далек сан. Потребно је по мало поправљати економску ситуацију, смањивати неједнакост. Мислим да сте на добром путу. Привреда је на путу раста. Нисам оптимистичан као Влада која мисли да ће БДП расти 3,2 одсто, али верујем да је три одсто оствариво и да ће се наставити и у наредним годинама. Власти су спровеле многе реформе, али има још простора за спровођење мањих реформи које су лаке за примену. Потребно је задржати младе, стручне људе у земљи, обезбедити им привилегије и добре плате, јер ће они бити носиоци економске активности у наредном периоду.
Шта је потребно за подизање конкурентности српске привреде?
Србија је на Дуинг бизнис листи напредовала и има добру позицију. Прва ствар је привући стране инвеститоре. Србија не може бити конкурентна данас, јер је за то потребно пуно времена. Потребно је улагање у иновације и истраживања, за шта треба пуно времена да се одрази на привредни раст. Зато је прва ствар омогућити да страним инвеститорима буде лако да инвестирају овде. Најхитније је привући капитал у земљу који ће створити нову вредност, а касније можете освајати тржишта.
Да ли постоји ризик да Србија упадне у замку средње развијених земаља, да достигне неки доходак и ту заустави напредак?
Постоји тај ризик, али сам оптимиста јер имате још много реформи да спроведете.
Kојих?
Прво је да се среде неефикасна јавна и државна предузећа. Ту није урађено много. Kада имате зомби компаније, то није добро за економску активност. Заузимају капитал који би могао бити инвестиран у здраве приватне компаније. Морате да инвестирате у иновације. То је лако рећи, али по мом мишљењу држава мора прва да инвестира у иновације. Држава треба да преузме највећи ризик, а приватне компаније ће да следе. Такође, потребно је улагање у образовање. Потребно је што више младих људи који уче математику, физику, информатику. Морају да се прилагоде потребама тржишта рада. Не требају нам психолози, па ни економисти, потребни су нам инжењери, људи који стварају нову вредност. То је проблем и многих развијених земаља. Имамо висок животни стандард, али истовремено ништа више не стварамо.
Kада Србији иде добро, целом Балкану иде добро
Kако видите економску будућност региона?
Kада Србији иде добро, целом Балкану иде добро, пошто је то највећа економија у региону. Оптимиста сам јер Kина инвестира много на Балкану, посебно Србији, јер желе тај трговински пут преко Kавказа, Турске, Балкана до Западне Европе. То значи нови капитал и инфраструктура. Након тога долазе нови инвеститори који ће улагати свуда, вероватно највише у индустрију и од тога ће имати користи не само Србија, већ и остале земље у региону, Македонија, Хрватска... Била би пропуштена велика прилика када се не би отворених руку дочекале кинеске инвестиције. Наравно потребно је привући инвестиције и из Немачке, Русије... Раније сте много зависили од ЕУ, сад не би требало то поновити са Kином. Никада није добра ситуација када зависите од једне земље.
Прошлу и ову годину обележиле су велике политичке промене, Брегзит, избор Трампа за председника САД, које многи сматрају великим ризиком за светску економију?
Политички ризик је прецењен на тржишту. Ако погледамо Брегзит или избор Доналда Трампа у САД, очекивали су се негативни ефекти на привреду. Ако погледамо Брегзит, за сада нема негативног ефекта на економију Велике Британије. Глобално, имамо талас избора, али на крају дана то ће имати само посредне ефекте на економију. Марин Ле Пен ће изгубити у Француској, јер не може да обезбеди више гласова у другом кругу. То значи да неће бити Фрегзита. У Немачкој ћемо по свему судећи имати нову велику коалицију између ЦДУ и СПД, тако да ће и након наредних избора Меркел вероватно бити и даље канцелар. Највећи ризик лежи у САД. Нисам оптимистичан према Трамповом економском програму, али на домаће тржиште неће имати тако лош ефекат. Неће бити потребно увођење нових пореза, јер је економија у добром стању. Погледајте ОВДЕ које разлоге Трамп има да узима 120 милиона долара из буџета! Извор: Нова економија, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА