Најновије

ГОТОВО ЈЕ С ДАРВИНОВОМ ДОГМОМ: Скоро 300 српских академика и научника покренуло петицију против теорије еволуције!

Петиција против изучавања Дарвинове теорије еволуције, коју су потписали бројни академици, професори, правници, докори наука, уметници, новинари и свештеници, достављена је Министарству просвете, скупштинском Одбору за образовање, Председништву САНУ и сенатима универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Бањалуци.

Мајмун (фото: pixabay.com)

Како пише "Данас", петицију за ревизију изучавања теорије еволуције у школама и на факултетима, потписала су 52 академика, научна саветника и професора универзитета, 61 доктор наука, 5 магистара наука, 50 лекара специјалиста, 24 инжењера, 19 професора средњих школа, 14 филозофа, филолога и социолога, 25 дипломираних правника и економиста, 5 фармацеута и хемичара, 8 уметника, 5 новинара и 5 свештеника.
Образложење петиције
У образложењу петиције, у коју је "Данас" имао увид, између осталог пише да "кроз наставу биологије теорија еволуције заузима све тврђе неодарвинистичке догматске ставове".
"Глобалисти и атеисти који данас у свету заузумају најутицајније позиције, из личних и глобалистичких разлога, афирмишу теорију еволуције и финансирају промотере ове теорије. Данас се у целом свету јављају бројни познати и признати научници, међу којима има и значајан број атеиста, коју упозоравају да је теорија еволуције хипотеза чији су ставови о настанку света, живота и човека научно недоказиви или у супротности са научним чињеницама", пише у образложењу петиције.
Уз петицију је наведена и молба да институције којима је достављена озбиљно размотре чињенице наведене у објашњењу петиције и, како пише, "сразмерно вашој значајној улози у нашој држави и друштву допринесете реалном сагледавању и усаглашавању наведених чињеница".
Оваква иницијатива не представља новост, будући да је још 2004. године тадашња министарка просвете, професорка Љиљана Чолић објавила декрет о изостављању Дарвинове теорије еволуције из наставног плана и програма за биологију за осми разред оснвоне школе, што је највећи део научне и стручне јавности у Срибји оцењено као "крајње бизаран потез".
Ево шта о данашњој иницијативи каже бивша министарка.
Бивша министарка Љиљана Чолић одушевљена
- Нисам активно учествовала у састављању ове петиције, али сам је са задовољством потписала и слажем се апсолутно са свиме што у њој пише - оцењује за "Данас" Љиљана Чолић, професорка Универзитета у Београду и министарка просвете у влади Војислава Коштунице.
Она каже и да од 2004. године до данас није ревидирала своја становишта о настанку човека.
- Дарвинова теорија вређа вернике СПЦ и ја сам првенствено због тога мишљења да би је требало укинути из наставних програма - рекла је професорка Чолић за "Данас".
Упитана да ли је она представник СПЦ или професор Универзитета и научница, Чолићева каже да је она пре свега православна верница.
- И да вам кажем, теорија еволуције и тврђења да је човек настао од мајмуна вређа све вернике, а не само православне - каже она.
Епилог целог случаја те 2004. године била је оставка министарке након само неколико месеци проведених на функцији. Имајући у виду фијаско идеје о "протеривању Дарвина", остаје питање зашто се изнова пласира ново, пише "Данас".

Томановић: То је ненаучно
За професора Жељка Томановића, декана Билошког факултета Универзитета у Београду, петиција није новост.
- Ради се о старим креационистичким идејама које су потпуно анахроне и ненаучне. На постоји ниједно научно сазнаје које иде у прилог наведеним тврдњама и негирању еволуције. Сигуран сам да државне институције неће озбиљно да схвате петицију, ипак ће високошколске и научне установе реаговати код надлежних - рекао је Томановић за "Данас".
Зукорлић: Не бих искључио ту иницијативу
Ипак, Муамер Зукорлић председник Одобра за науку, образовање и технолошки развој Скупштине Србије, каже да унапред не искључује ниједну иницијативу.
- Иако нисам имао још прилике да се упознам са садржајем петиције, не бих унапред искључио њено разматрање на Одбору. Ја председавам телом не једног лица већ колективног и све што ставим на дневни ред је предмет гласања и аргументоване расправе. Оно што приниципијелно пре увида у садржај петиције могу да кажем, јесте да сам ја слободоуман човек и да се залажем за то да свако може да делегира своје мишљење и кроз надлежне институције. Свака искључивост је штетна - истиче Зукорлић за "Данас".
Турајлић: Мени личи на памфлет
Србијанка Турајлић, профорка Универзитета у Београду у пензији и бивша помоћница министра просвете у влади др Зорана Ђинђића, каже да би имала далеко више разумевања да су неки од потписника петиције, који вероватно имају стручна занања о еволуцији, покренули озбиљну расправу на ту тему која аргументе не би црпела из титула већ из светски познатих и признатих научних резултата.
Како каже, овако формулисана са априорним нападом на глобалисте и атеисте и изворе финансирања, та петиција њој више личи на памфлет.
Кораћ: Повратак у доба инквизиције
Према речима Жарка Кораћа, члана скупштинског Одобра за науку и образовање, напад на теорију еволуције са клерикалног становишта које се само маскира псеудонаучним аргиментима је повратак у доба инквизиције која је одређивала шта је јавно прихватљиво, а шта не.
- Не постоји савремена биологија без теорије еволуције која је њена основа. Србија је секуларна држава и садржај њених школских програма одређују стручњаци а не скупина клерикалних лекара према својим политичким убеђењима. Овај апел одговара иранској теократији, а не модерној држави. И узгред, научно је потпуно бесмислен - каже Кораћ.
Јерков: Враћамо се у 19. век
Чланица истог одобра и посланица испред ДС Александра Јерков, каже да су школе, наставни планови, стандарди, образовање у Србији уопште, на почетку 20. века, а да они оваквом иницијативом желе да га врате на почетак 19. века.
Ко су потписници
Међу потписницима иницијативе између осталог су: доктор историјских наука Веселин Ђуретић, доктор медициснких наука Невенка Рончевић, магистар хемијских наука Михаило Ршумовић, доктор техничких наука Никола Бабин, дипломирани инжењер геологије Душан Тошић, професор биологије Весна Манасијевић, етнолог Михал Гомбар, адвокат Дејан Ковачевић, академски вајар Миодраг Живковић, академски сликар Миодраг Јелић, доктори теолошких наука Драган Милин и Димитрије Калезић... Нова вакцина ће још више забринути родитеље који се противе вакцинације деце. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Теорија еволуције разбијена у 12 минута
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА