Најновије

НА ПОМОЛУ "МАКРОНГЕЈТ"? „Викиликс“ објавио документе Макроновог изборног штаба

Изборни штаб независног кандидата на председничким изборима у Француској Емануела Макрона саопштио је да је жртва велике и координисане хакерске операције, након што је велики број мејлова из кампање објављен онлајн у петак увече, дан пре одржавања другог круга избора.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Ројтерс је објавио да је корисник који себе назива Емлеакс поставио око девет гигабајта података на сајт Пејстбин који омогућује шеровање анонимно постављених докумената.
И организација „Викиликс“ објавила је да је процурело стотине хиљада електронских писама, фотографија и прилога тима француског председничког кандидата Емануела Макрона. ​„Викиликс“ је такође истакао да се цурење догодило „прекасно да би утицало на изборе“. У овом тренутку особље сајта проверава неке делове који су доспели у базу података на интернету.
Макронов изборни штаб потом је саопштио да су пре неколико недеља украдени аутентични документи који су потом помешани са лажним документима како би изазвали сумњу и дезинформације. Како је наведено, та документа не представљају разлог за забринутост већ показују нормално функционисање председничке кампање.
Они тврде да они који су објавили мејлове желе да подрију Макронову кампању само неколико сати пред други круг избора који се одржавају у недељу.
Комисија за контролу предизборне кампање на председничким изборима у Француској позвала је медије да се уздрже од објављивања података који су објављени приликом цурења преписке изборног штаба председничког кандидата Емануела Макрона. 
Портпарол министарства унутрашњих послова Француске рекао је да неће коментарисати наводно хаковање мејлова Макронове кампање јер је кампања завршена.
У Француској је 23. априла одржан први круг председничких избора, на коме је Макрон добио 24,01 одсто гласова, док је његова ривалка Марин ле Пен освојила 21,3 одсто. Други круг председничких избора биће одржан 7. маја. Различита истраживања показују да би Макрон могао да победи Ле Пенову у односу 60 према 40 одсто.
Прочитајте ОВДЕ чиме је то ЕУ запретила непредвидивом Доналду Трампу.
Извор: Танјуг/ rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најзанимљивији моменти из ТВ дуела Макрона и Ле Пенове.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА