Најновије

КОНАЧНО ПОБЕЂЕН ХИВ: Ово је револуционарно откриће научника

Амерички научници успели су да излече лабораторијске мишеве од заразе вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ).

Илустрација (Фото: pixabay.com)

То је први пут да је код неког живог бића, а експерименти су изведени на мишевима којима су убризгане људске имунолошке ћелије, побеђен вирус који изазива сиду, једну од најсмртоноснијих болести.

Три типа инфекције

Истраживање су извели научници са универзитета Темпл и Универзитета у Питсбургу. Исти тим је 2016. године уклонио ХИВ из крви у лабораторијским посудама, а нови успех је велики корак напред ка леку за ХИВ.
- Експериментима смо потврдили податке из претходне студије и успели да побољшамо ефикасност промене гена. Наша стратегија ефикасна је у борби чак три модела заразе. Прво смо деактивирали ХИВ-1 код мишева, затим смо вирус ЕкоХИВ потпуно уклонили из трансгених мишева са акутном инфекцијом, где се вирус много брже репродукује, а на крају га уклонили из мишева са људским имунолошким ћелијама који су имали латентну инфекцију - рекао је др Венхуеј Ху, вођа тима.

Успех 96 одсто

Како додаје, ови резултати су доказали да је систем лечења који су развили ефикасан 95-96 одсто.
- Следећи корак је да овај систем лечења испробамо на приматима, који су нам ближи кад је реч о испитивању ширења вируса. Ако код њих успемо да убијемо ХИВ, наш циљ су клиничка испитивања на људима - рекао је др Камел Калили, члан тима. Печени кромпири и тостиран хлеб изазивају рак. Погледајте ОВДЕ савете за превенцију.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хив вирус:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА