Најновије

"ОГАЊ", "МИЛОШ", "ЛАЗАР","НОРА": Ово су најсавременији адути српске војске!

Шта све могу "Алас", "Морава", "Милош", "Лазар", "Нора", "Огањ"... ново моћно српско оружје, јавност ће видети сутра када се ове ракете, тенкови, хаубице... на војној вежби "Челик" на пологину у Никинцима покажу у свом пуном сјају. Ми вам представљамо главне карактеристике овог наоружања, поноса Војске Србије.

Ракетни систем "Морава" (Фото: Министарство одбране Рапублике Србије)

Ново оружје које ће бити представљено

"Алас"

Српски ракетни систем који представља најамбициознији развојни пројекат домаће војне индустрије. То је вишенаменско оружје домета од 25 до 60 километара, са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем. Намењен је за дејство по тенковима, борбеним возилима, пољским утврђењима, командним местима, бродовима, нисколетећим хеликоптерима... Оно што га издваја јесте изузетан ниво прецизности, остварен захваљујући уградњи ТВ или инфрацрвене главе за самонавођење, која "Алас" претвара у неку врсту "ракетног снајпера".

Српска пушка

Фабрика "Застава оружје" је завршила развој нове модуларне аутоматске пушке, у калибру 7,62x39 и калибру 6,5 "грендел". То је пушка направљена по систему "калашњиков", има измењиву цев и спада у последњу генерацију аутоматских пушака. Инжењери "Застава оружја" су успели да за мање од годину дана направе јединствено оружје. Развој такве пушке и одговарајућег метка, према аналитичарима из САД, кошта више од милијарду долара. Предност „грендел“ калибра је то што је трзај мањи, са истом прецизношћу као са метком калибра 7,63 милиметра.

"Морава"
Вишецевни бацач

Самоходни вишецевни бацач ракета земља-земља, калибра 122 милиметра, са два контејнера и укупно 24 лансирне цеви. Ракете су домета од 35 километара, а могу да разоре површину од 32 хектара. На њега могу према потреби да се монтирају и други ракетни системи. Има три осовине, а на кабини и куполу са митраљезом. Вредност „Мораве“, која је направљена у склопу доктрине модернизације и јачања српских оружаних снага, али и развоја наменске индустрије, процењује се на 1,5 милиона евра.

"Милош"
Возило са више намена

Вишенаменско оклопно возило намењено обављању широког дијапазона мисија полиције и оружаних снага. Може се користити за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку у специјалним операцијама, противгерилској и противтерористичкој борби, контролу граница... Може бити опремљено различитим врстама наоружања, са митраљезом калибра 12,7 милиметара. Такође, може да носи митраљезе и бацаче граната, као и систем противоклопних вођених ракета, домета од пет до 8,5 километара.

"Огањ"
Савршена прецизност

Нови "Огањ" аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и, што је најважније, ракету са аеродинамчким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива.

"Лазар"
Рашење будућности

Ново вишенаменско оклопно чудо из компаније "Југоимпорт СДПР", за различите апликације и мисије. "Лазар" је точкаш и свих осам точкова је монтирано на независном вешању, уз обезбеђен висок степен мобилности возила. Поседује високософистицирану модуларну балистичку заштиту. Може бити опремљен различитим врстама наоружања.

"Нора"
Подршка пешадији

Самоходна топ-хаубица, калибра 155 милиметара, намењена је за ватрену подршку пешадијским јединицама. Ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српски "Милош" 4x4:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА