Најновије

РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ! 130 деце се већ убило због нове игре која кружи међу тинејџерима?! (ВИДЕО)

Опасна игра која подстиче децу на самоубиство, о којој се пише већ месецима по страним медијима, стигла је на Балкан. Хрватски медији извештавају о детаљима ове морбидне занимације под називом "Плави кит", наводно, пореклом из Русије.

Илустрација (Фото: melbournechildpsychology.com.au)

Порталу Индекс су се јавили забринути родитељи загребачких основношколаца чија су деца путем "Whatsapp" мреже, примила узнемирујуће поруке које говоре о поменутој игри.
Седмогодишња девојчица из једне загребачке основне школе преплашила се кад су јој на мобилни почеле да стижу поруке у којима, између осталог, стоје и упозорења да се због наведене игре убило 130 деце у Русији. 
Иако нигде није службено доказано да се толико убило управо ради наведене игре, то је податак којим се малишани настоје уплашити.
У поруци коју су добила деца из једне загребачке основне школе, између осталог, стоји: "Не дај боже да ти се инсталира јер онда си готов/а. Значи ако уђеш у неку слику плавог кита или хаштаг плави кит или тако нешто онда, ти дођу питања као осећате ли се лоше? Желите ли се убити и онда вам се аутоматски скине та игра, а кад вам се скине, не можеш је деинсталирати. Ако кажеш да не желиш играти и покушаш је деинсталирати, она ће хаковати твоје личне ствари и све ће сазнати о теби. Како ти се зову родитељи итд. Претиће ти да ће ти убити родитеље (што стварно и хоће) и онда је један од изазова игрице да се пробудите у 4.20, други је да гледате хороре цео дан. И тако иде све према горем".

Задњи изазов - самоубиство?!

Даље се наводи како деца која играју ту опасну и болесну "игру" као један од изазова добијају да морају ножем да на рукама исеку облик кита, а последњи је да се убију.
Хрватска полиција је потврдила да располаже сазнањима о међународном феномену ширења опасне онлајн игре која се користи и под називом Плави кит (Blue Whale).
Позвали су све који имају конкретно сазнање о учесницима ове и сличних игара, да се одмах јаве полицији.
Од свих који су се укључили у игру и добили узнемирујуће поруке да се повреде или су примили претње да ће им неко убити родитеље, траже да сниме мобилни и то одмах доставе полицији како би даље могли ући у траг онима које те наредбе издају.
У полицији још наводе да је важно да млади знају да могу да им се обрате за заштиту.

Упозорење хрватског МУП-а

- Користимо прилику да скренемо пажњу на потребу посебне тактичности у медијском извештавању о новом облику угрожавања добробити деце учествовањем у оваквим играма. 
Код изложености информацијама о различитим новим трендовима о којима сазнају из медија и окружења социјалних мрежа, деца и млади су посебно рањиви због изостанка животног искуства, своје радозналости и поводљивости и као таква могу се некритички довести у ризичне ситуације, о чему је потребно водити рачуна код медијског извештавања јавности", упозоравају у полицији.

Подршка родитеља неопходна

И психолози кажу да деци интернет отвара врата за сусрет с различитим садржајима и особама, који може бити ризичан. При томе су, напомињу, деца посебно рањива јер тек уче како да распознају тачне садржаје од нетачних, како да препознају потенцијално опасне контакте и да усвајају знања о томе како се од њих заштитити. 
У томе је незаобилазна подршка родитеља, наставника и других њима важних одраслих особа.
Родитељи најчешће највећу пажњу придају агресивним и развојно непримереним садржајима, али не треба занемарити и ове који могу довести до узнемирености и застрашености детета или оне који заговарају непожељне, а понекад и штетне облике понашања и ставове.
Родитељи млађе деце обавезно треба да прате све њихове активности на интернету.
С друге стране, код нешто старијих, посебно до изражаја долази важност изграђености отвореног, блиског односа у ком родитељи вођство пружају кроз разговор и подршку.

Упутства за родитеље

Разговарајте са својим дететом о проблемима у школи, с пријатељима, дечком или девојком те о њима битним темама
Слушајте их без осуђивања
Када год можете, похвалите ваше дете и дајте му до знања да видите њихове врлине и све позитивне особине које имају
Покажите интерес и питајте га да вас уведе у свет младих онлајн
Потражите путем Google тражилице доступне информације о садржајима и игри коју дете игра на интернету те проверите је ли игра примерена с обзиром на узраст
Научите децу како да сигурно користе модерне технологије и коме да се обрате у случају нејасноћа или проблема
У случају да приметите да је дете упознато или се укључило у неке опасне изазове на друштвеним мрежама попут 'Плавог кита'  поразговарајте с њим о том феномену, објасните што је то и укажите на манипулативну природу игре
Потражите савете од стручњака ако имате нејасноће или проблеме. Ова игра после Русије почела је да се шири и остатком света, као што су Украјина, Белорусија и Азербејџан, Бразил, Енглеска и Шпанија. Иако, нигде није службено повезано да се због ове игре убило 130 младих у Русији, руске су власти крајем прошле године ухапсиле 21-годишњег Филипа Будеикина. Њега сматрају творцем ове игре и одговорним за самоубиства 17 младих у Русији. 
Упркос свим упозорењима и писању медија који упозоравају на опасност ове игре, њу и даље игра велик број младих како у Русији тако и у Аргентини и Шпанији, што се види путем разних друштвених мрежа.
Прочитајте ОВДЕ и невероватну причу о лепотици и Квазимоду богаташу, и о томе како ју је "заврнуо". Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како да заштитите децу од оваквих садржаја?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА