Најновије

НОВИ ПРЕДСЕДНИК ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ ИМА ПЛАН ЗА АМЕРИКАНЦЕ: Ево шта ће урадити са ракетним системом...

Новоизабрани јужнокорејски председник Мун Џе Ин изјавио је током инаугурације да ће решити проблем размештања најновијег америчког противваздушног система ТХААД на Корејском полуострву путем дијалога између САД и Кине.

Мун Џе Ин (Фото: Јутјуб)

Кандидат Демократске партије Јужне Кореје Мун Џе Ин прогласио је победу на председничким изборима у тој земљи, рекавши да ће изградити нову нацију и бити поносан председник, док су остали кандидати признали пораз.
„Изградићу нову нацију. Направићу велику Кореју, поносну Кореју. И бићу поносни председник такве поносне нације“, рекао је Мун присталицама у округу Гангвамуну у престоници Јужне Кореје Сеулу.
Кандидат бивше владајуће Слободарске корејске партије Хон Џун Пјо признао је пораз, рекавши да ће бити срећан да поново изгради пропалу странку. 
Новоизабрани председник Мун рођен је 1953. године у Геожеу у Јужној Кореји. Током седамдесетих година прошлог века учествовао је на продемократским протестима, а 1975. године је и ухапшен због тога.
Завршио је правни факултет 1980. године, а исте године ухапшен је због организовања протесте против власти, наводи јужнокорејска агенција Јонхап.
Током деведесетих година упознаје бившег председника Рох Му Хјуна, након чега почиње активније да се бави политиком, углавном вршећи дужности виших саветника, да би 2012. године ушао у председничку трку са бившом председницом Јужне Кореје Парк Геун Хје. 
Изборе је изгубио, али је 3. априла ове године номинован као председнички кандидат Демократске партије. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Победа Мун џе Ина у Јужној Кореји:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА