Најновије

НЕМЦИ ПОНОВО ПРЕТЕ: Не прихватамо промене граница на Балкану!

Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман рекао је да су све изјаве које имају за циљ мењање граница на Балкану опасне и да Немачка то не прихвата.

Балкан (Фото: Pixabay)

- То јавно кажемо и то је позиција ЕУ - рекао је Дитман и поручује да је важно да све стране спусте тензије и да се крене даље.
Он истиче и да помирење остаје важан и значајан изазов у региону, а да је Србија у том погледу покремула вазне иницијативе и да нашу земљу Берлин види као централну земљу и фактор стабилности. 
Дитман је одговарајући на питања о благој реакцији Немачке и ЕУ поводом изјава о великоалбанским аспирацијама рекао да одређене изјаве нису биле корисне. "ЕУ је на њих реаговала, али уколико се настави са коментарисањем коментара, улази се у бескрајну спиралу", сматра Дитман. "Важно је да се сада све стране вербално деескалирају. Сада је тренутак да се крене даље и да се спусте тензије", истакао је он. 
Упитан зашто нема санцкија према политичарима у Пришитни и Тирани који дају опасне изјаве, Дитман каже да је сада важно да постоји конкретна сарадња у циљу стабилизације и сарадње у региону и да се гледа у будудћност. 
- ЕУ подржава сарадњу у оквиру Берлинског процеса, нпр великим инфраструктурним пројектима. Србија је покренула важне иницијативе у оквиру Берлинског процеса, ту је и иницијатива српског и албанског премијера за успостављање мреже младих. Србија је изнела и добре предлоге за економску сарадњу у региону - наводи Дитман. 
Он каже и да је веома задовољан што је српска страна веома јасно изјавила да је опредељена да се што пре настави дијалог о нормализацији односа са Приштином и да се нада да ће се то ускоро и десити као и да ће се говорити о отвореним питањима медју којима је и формирање ЗСО. 
Регион Западног Балкана има јасну европску перспективу, што је још једном изричито потврдио Европски савет на заседању у марту, а "Немачка и Европска унија подржавају регионалну сарадњу и ми смо пријатељи и партнери Србије на њеном путу ка Бриселу", рекао је Дитман. 
Он је изразио очекивање да ће Србија у јуну отворити додатна поглавља у преговорима са ЕУ уколико буду испуњени услови за то, али сматра да је важније од отварања нових поглавља транзициони процес у Србији, јер Србија спроводи реформе за своје добро, а не ради Брисела, истакао је Дитман. 
Он каже да је од посебног значаја напредак у области владавине права, односно у поглављима 23 и 24 где је ЕУ заједно са Србијом разрадила акционе планове. 
На питање постоји ли страх Берлина од јачања утицаја Русије у Србији он каже да је Србија донела јасну стратешку одлуку да постане члан ЕУ и да то Немачка снажно подржава. "И бројке показују тај курс. Две трећине трговинске размене Србије одвија се са чланицама ЕУ. Брисел је од 2000. године одобрио Србији три миларде евра донација, сама Немачка 1,6 милијарди евра финансијских средстава. Нормално је да поред тога Србија има традиционалне и блиске везе са другим земљама укључујући и Русију", каже Дитман. 
На питање да ли је за Немачку споран Српско-руски хуманитарни центар он каже да не коментарише статусна питања Србије са другим земљама, али да пажљиво прате ту дискусију и напоменуо да немачке организације које овде пружају хуманитерну помоћ немају дипломатски статус. 
Упитан да ли је Берлин на било који начин укључен у организацију протеста у Србији Дитман то негира, али додаје да се прате дешавања и да су демонстрације нормалан елемент у свакој функционалној демократији. Погледајте ОВДЕ како сиријска војска метар по метар осваја слободу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како странци видео историју Балкана:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА