Најновије

ДАЧИЋ ОТВОРЕН: "Газде на локалу" су већи проблем од Брисела

Наредна Влада Србије наставиће политику досадашње, са стратешким путем ка ЕУ и јачањем добрих односа са Русијом и Кином.

Ивица Дачић (Фото: СПС)

То је поручио министар спољних послова и председник СПС Ивица Дачић.
Он је нагласио да ће бити веома важно да партнери из владајуће коалиције на локалном нивоу "сруше међусобне плотове", као што је то већ учињено на државном нивоу.
Дачић је рекао да ће нова влада настојати да "ресетује" односе са великим силама који су били нарушени последњих деценија и истакао, као значајну, чињеницу да се догодила велика промена у односима са Немачком. 
- Ти односи су се драстично поправили у односу на време када је председник Србије био Борис Тадић, када је дошло до колапса тих односа - рекао је Дачић. 
Он је додао да ће задаци нове владе бити јачање стабилности региона Западног Балкана, као и наставак економских и друштвених реформи. 
Када је реч о формирању нове владе, Дачић је рекао да ће актуелни премијер Александар Вучић заклетву као нови председник Србије положити највероватније 31. маја, након чега ће да уследе консултације са посланичким клубовима како би се утврдило да ли постоји парламентарна већина, одредио нови мандатар и, на послетку, изабрала нова влада. 
Дачић је рекао да очекује да цела процедура иде доста брзо, и додао да о кандидатима за премијера још није било речи. 
- Као што сам говорио када су Социјалистичка партија Србије и Јединствена Србија доносили одлуку о председничком кандидату и истицали да треба да урадимо оно што је најбоље за Србију, а то је био Вучићев избор, исто тако је (и за премијера) потребно наћи најбоље решење за стабилност и наставак реформског пута Србије", рекао је Дачић. 
На медијске спекулације Дачић је поновио да сви који познају Вучића знају да ће медијско лицитирање именима кандидата само изазвати супротан ефекат. 
- То је ствар договора и политичке процене новог председника. Ја сам веома задовољан функцијом коју обављам, првог потпредседника владе и министра спољних послова. Премијер сам већ био. Наравно, ми политичари и постојимо да бисмо играли у првој лиги. Ако постоји потреба неког договора на ту тему, ја сам спреман да се о томе озбиљно разговара - рекао је Дачић. 
Он је истакао да Вучић зна да га никада није питао о могућем новом премијеру и нагласио да је глупост када неко тврди да је функција премијера нешто што ултимативно тражи. 
Говорећи о својој позицији, Дачић је рекао да је више пута поновио да она није разлог зашто је СПС у коалицији са Српском напредном странком и нагласио да је за њега важно међусобно поверење, заједништво и политичка будућност. 
- У том смислу веома сам задовољан што мислим да су кроз заједничку председничку кампању унапређени односи између СПС и СНС, што гарантује политичку стабилност, без које нема ни остварења свих циљева - рекао је Дачић. 
Дачић је нагласио да је у доста тога урађено на изградњи поверења "разбијањем међусобних плотова" на државном нивоу, али да мора да се ради и на локалном. 
- Има људи који сматрају да су они веће газде на локалном нивоу него што то можемо да договоримо Вучић и ја на нивоу Србије. И онда је тежи проблем да се реше односи у некој општини у Србији, него проблеми са Бриселом. То је стварно неразумно и тога сви морамо да се клонимо у наредном периоду - закључио је Дачић.
Он је изјавио да су избори за председника Републике "разбили проблем" у глави чланова и симпатизера СПС и СНС ко ће кога да "утопи" или да наруши идентитет, и поручио да ће о заједничком или самосталном наступу на предстојећим изборима у Београду одлуку донети на основу процене у којој варијанти ће те странке добити више гласова. 
Дачић је рекао да је сувише рано да се говори о припремама за изборе за новог градоначелника Београда и градски парламент, јер је њихов термин тек крајем марта 2018, али да сви треба да знају да је заједнички наступ на председничким изборима и одлука о заједничком кандидату и наступу у кампањи скинуло са дневног реда питање очувања партија. 
- То више није приоритетно питање са аспекта очувања наших партија, зато што су ови избори показали, без обзира што је Вучић био заједнички кандидат, да смо били видљиви, присутни и сачували наш идентитет. То су показали и локални избори десетак дана после председничких, када смо остварили резулате између девет и 21 одсто, што је прошечно било око 15-16 одсто - рекао је Дачић. 
Како је истакао најважније је измерити и проценити који наступ је најбољи. - Политичких проблема више немамо, и то је највећа добит коју смо имали после ових председничких избора зато што нам то омогућава да озбиљно и дугорочно разматрамо питање позиционирања на политичкој сцени Србије и заједничког планирања. Оно што је сигурно, јесте да се у следећој влади више не поставља питање да ли ћемо бити заједно или не, зато што је то наша стратешка оријентација - закључио је Дачић. Погледајте ОВДЕ шта је Селаковић рекао о будућем премијеру.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта Ивица Дачић мисли о Косову:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА