Најновије

ОПЕТ НА ГЛАСАЊЕ: Поново се прича о ванредним изборима, а ово су три могућа сценарија

Председнички избори су тек окончани, Александар Вучић још није сео у фотељу председника, а већ се спекулише о новом изласку на биралишта. За сада је извесно да ће најкасније на пролеће следеће године бити одржани београдски избори, али није искључено да буду расписани раније, већ ове јесени, и то заједно са парламентарним.

Када се очекују нови избори? (Фото: parlament.gov.rs)

На српској политичкој сцени у овом тренутку пуно је непознаница - не зна се када ће новоизабрани председник тачно ступити на дужност, ко ће га заменити у Немањиној 11, као и ко ће сести у фотељу Синише Малог, који, како је обећао Александар Вучић, од лета више неће обављати функцију градоначелника Београда.
На сва та питања одговор би требало да добијемо у наредних месец дана, могуће само формалним избором у републичком и градском парламенту, а могуће и на изборима.
У игри је неколико опција.

Опција 1 - Ванредни парламентарни и београдски избори

Овај сценарио у овом тренутку би био највеће изненађење, али вероватно и најбољи тактички потез власти. Спекулише се да би избори за Скупштину Србије, а тиме и за нови састав владе, могли да буду одржани већ на јесен ове године, а заједно са њима и ванредни избори за град Београд.
Неколико ствари могло би да иде у прилог овој опцији - чекање Вучића да изабере свог наследника у Немањиној 11, одлазак Синише Малог са места градоначелника (што је премијер најавио за ово лето), као и стратешки потез власти која би у том случају искористила добар рејтинг и потпуну неспремност опозиције за ванредне изборе.
Ванредне парламентарне изборе на јесен није искључио ни високи функционер СНС-а и министар полиције Небојша Стефановић.
- Све је увек могуће, немамо за сада одлуку о томе - навео је Стефановић.
Да ова опција није нереална сматра и Бојан Клачар, извршни директор Цесида. Он наводи да то зависи од Александра Вучића и његове стратегије.
- У овом тренутку парламентарни избори имају смисла, ако се спроведе брза кампања и власт искористи ситуацију у којој за тако нешто опозиција није спремна. Саша Јанковић, који је остварио добар резултат на председничким изборима, нема инфраструктуру по Србији, још се није консолидовао, а имамо и странке које су оствариле добар резултат на парламентарним, а лош на председничким - наводи Клачар.
Он подсећа да је ДЈБ у паду, да нису успели да формирају странку, а да ЛДП и СДС тешко нешто самостално могу да учине.
- Опозицији овај тренутак никако не одговара - закључује Клачар.

Опција 2 - Редовни београдски и ванредни парламентарни избори у марту 2018.

Ова опција за аналитичаре је најмање вероватна, из простог разлога што би расписивање ванредних парламентарних избора на јесен био тактички бољи потез власти.
- Странке које нису на власти до пролећа следеће године имале би времена да се консолидују, а СНС би негде изгубио замах - додаје извршни директор Цесида.
Владимир Пејић, директор Фактор плуса, сматра да би истовремено одржавање београдских и ванредних парламентарних избора било логично и из угла власти и из угла опозиције.
- СНС-у свака опција одговара, али и појединим представницима опозиције. Саша Јанковић, који је на председничким изборима био други по снази, формално нема своје представнике у Скупштини, као ни Вук Јеремић. Са друге стране, имамо странке попут СДС и ЛДП које немају готово снагу, ДЈБ који је у паду, као и никад више самосталних посланика - истиче Пејић.
Он додаје да би неки делови опозиције требало да прижељкују изборе.
- Слажем се да се опозиција није консолидовала, али за Јанковића је ово добар тренутак, јер би могао да материјализује одличан резултат са председничких избора. И ДС се консолидовао - закључује Пејић.

Опција 3 - Одржавање само избора за Град Београд на пролеће 2018.

Ова опција је за сада једина званична. Нову градску власт Београђани ће бирати најкасније крајем марта следеће године. Актуелни градончелник Синиша Мали отићи ће са тог места током овог лета, а у овом тренутку потпуна је непознаница ко ће га заменити.
Уколико се избори за град Београд буду одржавали 2018, највеће шансе да седне у фотељу градоначелника сада има Андреја Младеновић, садашњи заменик Синише Малог. Он би ту функцију обављао до изласка на биралишта, дакле још шест месеци по одласку актуелног градоначелника. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте Вучићево обраћање након председничких избора:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА