Најновије

"ТЕШКЕ" 166 МИЛИЈАРДИ $: Какве то паклене уговоре са Арапима и Саудијском Арабијом склапају Амери?

Амерички председник Доналд Трамп је започео своју прву турнеју посетом најдресиранијем од свих проамеричких арапских режима. Стигао је у Саудијску Арабију, у Ријад, где га је лично дочекао краљ Салман бен Абдел Азиз ал-Сауд који се ослањао на штап.

Трамп у посети Саудијској Арабији (Фото: Јутјуб)

Амерички председник Доналд Трамп је започео своју прву турнеју посетом најдресиранијем од свих проамеричких арапских режима. Стигао је у Саудијску Арабије, у Ријад, где га је лично дочекао краљ Салман бен Абдел Азиз ал-Сауд који се ослањао на штап.
После руковања приликом којег је Салан нагласио да му је веома драго што је председник САД стигао у његову земљу, а Трамп узвратио да му је то „велика част“ - прво је засвирао саудијски војни оркестар, а потом су уследили топовски плотуни.
То није било све. Изнад Ријада се појавило седам саудијских војних авиона који су иза себе остављали црвени, бели и плави дим.
Салман прошле године није Барака Обаму дочекао на аеродрому.
Саудијски монарх је потом - у дворцу „Ал-Јамама“ - Трампу ставио око врата највише одликовање своје државе - Орден Абдела Азиза, оснивача династије.
Ову посету и турнеју су антитрамповски амерички медији прогласили за бекство шефа државе од унутрашњих проблема и трвења унутар његове администрације.
Лет од Мериленда до Ријада трајао је 12 сати. Трамп је зато време, како се тврди, радио над текстом свог говора међу Саудијцима који од њега очекују корекцију курса Барака Обаме и према њиховој краљевини и према арапском свету.
Обама и Бела кућа су у Ријаду изазвали велико незадовољство нарочито потписивањем атомског аранжмана са Ираном, главним регионалним супарником Саудијаца.
Током посете ће саудијска државна нафтна компанија "Saudi Aramco" потписати са Американцима више од 10 уговора вредних 50 милијарди долара.
Припремљени су и уговори о продаји Ријаду америчког наоружања за 110 милијарди долара.
Један од њих већ је потписан, у присуству Салмана и Трампа.
Амерички војно-индустријски гигант "Raytheon" и Војно-индустријска корпорација Саудијске Арабије потписале су „папире“ о стратешком партнерству у сфери развоја система ПВО и „паметног оружја“.
Пројекте ће реализовати "Raytheon Arabia" чије седиште ће бити у Ријаду, а директор Томас Кенеди са задовољством је објавио:
„Ово је стратешко партнерство. Помоћи ћемо краљевини да створи одбрамбене системе и сајбер- технологије светске класе“.
 Сутра ће бити потписан уговор о монтажи у краљевини 150 америчких хеликоптера "Blackhawk". Овај уговор биће „тежак“ 6 милијарди долара.
Главни догађај ипак ће бити Трампово „обраћање муслиманском свету“. Амерички лидер ће то учинити приликом сутрашњег сусрета са лидерима земаља Персијског залива (Катара, Омана, Бахреина, УАЕ и Кувајта).
Најављује се да ће им предложити формирање „регионалног НАТО“.
Трамп ће посетити и Израел и Ватикан и учествовати у раду самита НАТО у Бриселу и лидера Г7 на Сицилији.
Прочитајте ОВДЕ и ко ће наследити Трампа уколико буде опозван с места председника.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трампово прво инострано путовање као председника САД
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА