Најновије

СИВА ЕМИНЕНЦИЈА: Ево ко је Трампов главни човек за Балкан

Где год се у последње време појавио у региону, оставио је трага. Експресно је средио ситуацију у Македонији и Албанији када се чинило да ће то тешко поћи за руком било коме.

Брајан Хојт Ји (Фото: Јутјуб)

Хојт Брајан Ји, помоћник заменика државног секретара САД за Европу и Евроазију, допутовао је у Србију и данас је разговарао са премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем. Саговорници “Блица” оцењују да ће предмет разговора бити безбедност и смиривање односа у региону.
Ји је постао главни човек председника САД Доналда Трампа за регион након што су скоро сви виши функционери смењени после доласка нове администрације. Из Амбасаде САД у Србији саопштили су да ће његова посета “истаћи снажно партнерство САД и Србије и омогућити разговоре о низу билатералних и регионалних питања од значаја за обе стране”. Ко је Хојт Брајан Ји? Мирођија за сваку чорбу на Балкану, како га зову медији, чудотворац или тек обичан каријерни дипломата у чијој врућој столици саговорници брзо пристају на компромис? Какав год одговор био, чињенице су неумољиве - последњих дана му је пошло за руком да смири узавреле политичке прилике у Македонији и Албанији. Прво је, током боравка у Скопљу, смекшао македонског председника Ђорђа Иванова, који је потом мандат за формирање владе дао лидеру социјалдемократа Зорану Заеву, иако то Иванов није урадио ни после прилично оштрих порука из Брисела. Уследила је посета Албанији и експресан договор о датуму парламентарних избора. Бивши амбасадор Америке у Србији Вилијам Монтгомери каже за “Блиц” да је Ји велики професионалац који ће током боравка у Београду највероватније највећу пажњу посветити безбедности региона. - У питању је човек са великим искуством, службовао је у Црној Гори, у Загребу... Оцене да је мирођија у свакој чорби или мађионичар су претеривање. Просто, он је искусан дипломата који чини све да дође до решења и компромиса. Он не може да учини да неке ствари у региону буду урађене ако то овдашњи људи не желе. Уверен сам да ће свој посао урадити добро и у Србији - каже Монтгомери. Ји се у својим изјавама не устручава да критикује Русију, због чега га чак и у Америци оптужују да је русофоб. С овим оценама се не слаже бивши амбасадор Србије у Америци Иван Вујачић. - Критике на рачун Русије су резултат релативно новије праксе америчке администрације. Америка је присутна на овим просторима, Хојт обилази терен, ради свој посао и износи став САД о најважнијим стварима. Не очекујем да ће рећи нешто ново током ове посете - каже Вујачић. ЕУ и НАТО дипломатски извори у Бриселу оценили су јуче да је посета Хојта Брајана Јиа део заједничког плана Брисела и САД да се смири заоштравање, поново “бременито” и етничким сукобима на западном Балкану. Ји је, наиме, у америчком Конгресу уочи пута упозорио да би “нерешавање проблема региона” изазвало сукобе у које би САД “неумитно” биле увучене. Погледајте ОВДЕ како се Путин поклонио моштима Светог Николе. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како Сорош преко Балкана прети Трампу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА