Најновије

Вучић у Бриселу: Сви су разумели потребу стабилности и мира

Премијер и изабрани председниик Србије Александар Вучић изјавио је да је вечерашњи састанак у Бриселу показао да су сви разумели потребу за одржањем стабилности и мира у региону те да је са своје стране поновио идеју царинске уније.

Вучић и Могерини (Фото: Јутјуб)

Вучић је након састанка Федерике Могерини са премијерима Западног Балкана, како преноси РТС, рекао да је указао да је то тржиште од 20 милиона становника, али да наравно то није замена за чланство у ЕУ и додао да ће се састанци у оваквом и сличном формату наставити и у Бриселу и на другим местима.
Он је одговарајући на питања, рекао да је разговарао са македонским мандатаром Заевим, који му је пришао и да је у коректном разговору на неки начин дошло до разјашњења неких изјава које су дате у току кампање у Македонији, као и да су се сложили да ће јачати односе две земље.
Вучић је изјавио пре састанка да је сваки разговор важан, да је добро да је сазван и да се смирују тензије, што ми поздрављамо, и поручио да је за нас веома важно да наставимо оно што смо и до сада успели, да будемо сталожени и сачувамо мир и стабилност.
Вучић је у Бриселу пред састанак са високом представницом Федериком Могерини и другим лидерима западног Балкана рекао за РТС да не треба да се играмо "глувих телефона" и подвукао да не види какве би критике могли да упуте Србији у овом тренутку.
Он је упозорио на три врсте притиска, један долази споља, други је од дела цивилног сектора и дела полтичких актера и од политичких организација и институција чијем чланству тежимо, јер оне желе што брже решавање проблема.

Потврђена посвећеност раду на евроинтерграцијама

Сви присутни на неформалној вечери у Бриселу су потврдили пуну посвећеност наставку рада у правцу процеса евроинтеграција, као што је то потврдила и ЕУ у марту ове године на Европском савету, наводи се у саопштењу објављеном на сајту високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини након неформалне вечере са западнобалканском шесторком.
Присутни су поновили своју решеност и снажан заједнички интерес за јачање сарадње и остваривање опипљивих резултата у животима грађана региона, наводи се у саопштењу.
Они су нагласили и своју посвећеност добросуседским односима и продубљивању регионалног разумевања, кроз узајамно поштовање и сарадњу.
Могерини је охрабрила шест премијера да убрзају рад неопходан како би се испунила очекивања нијхових грађана и да би се приближили будућности у ЕУ, наводи се у саопштењу.
Неформалној вечери су, поред председника Владе Србије, присуствовали премијер Црне Горе Душко Марковић, Косова Иса Мустафа, председник Савета министара БиХ Денис Звиздић, премијер Албаније Еди Рама и мандатар за састав нове македонске Владе Зоран Заев.
На нама је да се понашамо у складу са нашим Уставом, јесмо на европском путу и желимо да уђемо у ЕУ, али исто тако и да заштитимо наше националне и државне интересе и сувереност и што је најважније - слободу, рекао је Вучић.
Он је навео да грађани Србије треба да знају да су у Приштини Фатмир Љимај и други ослобођени за злочине у Клечки, да су се могле чути и изјаве Албина Куртија и вероватна коалиција са ДСК, али и то да је Рамуш Харадинај фаворит на изборима и да ће изгледа бити и кососвки премијер, што, како је рекао, отвара безброј потешкоћа.
Тога треба да будемо свесни сви ми у Србији, навео је Вучић и подвукао да стога морамо да водимо паметну и одговорну политику.
Како је рекао, следе и ускоро избори у БиХ, а има и разних притисака који долазе споља.
Он је подвукао да ниједну изјаву није дао ни против кога, нити против иједне земље или народа, нити је помињао било какаве територије, те да не види шта би нама могло да се пребаци у односу према другима.
Како је рекао, ако треба да урадимо нешто другачије "они ће нам рећи", али и додао да не види по тим питањима односа у региону какве критике би ми могли да добијемо.
Вучић је поновио да никад никог нисмо увредили, да ће данас бити разговора са Албанцима из Албаније, али и оних са КиМ и још једном поручио да морамо сви да сарађујемо како би се напредовало.
Упитан колико је реално убрзање динамике европских перспектива Србије, Вучић је рекао да не може ништа да обећа.
Подсећајући да је својевремено представницима синдиката у Крагујевцу поручио да ће у тај град довести још инвеститора компоненташа, што неки нису успели 20 година, он је додао: "Мислим да смо на добром путу да то и урадимо у наредним даинима".
Вучић је истакао да је на нама да обезбедимо већи раст, а то може само уз помоћ ЕУ.
"Али нема ничега од тога ако немамо сигурност и стабилност. Морамо бити економски јачи и политички снажнији да бисмо и то могли да осигурамо", нагласио је премијер.
"Верујем да ћемо имати снаге да са тим проблемима изађемо на крај, људи могу да буди мирни, али морају да знају да ситуација није нимало лака, ни једноставна", навео је Вучић.
"Можда понекад не волимо отворено и сасвим поштено да погледамо стварима у очи и да кажемо - еј то није баш сјајна ситуација за нас, али то је тако и верујемо да ћемо имати снаге да са тим проблемима изађемо на крај", закључио је премијер.

Могерини Вучићу: Врата ЕУ отворена за западни Балкан

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се јуче у Бриселу са Високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини са којом је разговарао о европској перспективи Србије и Западног Балкана, ситуацији у региону и будућности дијалога Београда и Приштине.
Могерини је истакла да синоћним скупом лидера Западног Балкана жели да истакне да су врата ЕУ отворена за регион и да подстакне регионалну сарадњу са циљем очувања стабилности и бржег економског напретка свих, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.
Она је похвалила економске реформе Србије и напредак на европском путу, као и конструктивну улогу премијера Вучића у очувању регионалне стабилности.
Премијер Вучић је истакао важност сарадње у региону и нагласио да ће Србија наставити са таквом одговорном регионалном политиком.
Истовремено, он је изразио забринутост за будућност дијалога Београда и Приштине, с обзиром на развој политичке ситуације у јужној српској покрајини и изјава косовских Албанаца. Поповић и Ружић нова лица у Влади Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић у Бриселу: Ситуација није лака, водимо одговорну политику
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА