Најновије

"УВРТАЊЕ РУКУ": Погледајте шта је Трампов оперативац тражио од Вучића!

Високог функционера Стејт департмента задуженог за Балкан Хојта Брајана Јиа највише је током дводневног боравка у Београду занимало колико је снажан утицај Русије на Србију.

Брајан Хојт Ји (Фото: Јутјуб)

Ји је јуче завршио посету Србији, а како открива наш саговорник, током разговора са српским званичницима дотакао се разних тема, од економије до Косова, али је највише времена посветио односу Москве и Београда.
- Познато је да се Америка, баш као и Русија, труди да задржи утицај на Западном Балкану, те није случајно што је Ји акценат ставио баш на наш однос са Москвом. Српски званичници су му одговорили оно што и јавно причају, да Београд планира да негује добре односе и са Русијом и са Западом - наводи извор. Премијер и изабрани председник Александар Вучић и Хојт Ји истакли су после састанка да су се сложили да је најважнији политички циљ у региону Западног Балкана очување мира и стабилности јер без тога нема економског напретка. Хојт Ји је српском премијеру Вучићу пренео позив америчког потпредседника Мајка Пенса да посети САД. Одговарајући на питање о руском утицају на Балкану, Ји је поручио да су САД спремне на сарадњу са Москвом, али да ће увек штитити своје и интересе својих савезника. - Ми се надамо да ће Руси играти конструктивну улогу на Балкану, али САД морају да прате све што Русија ради у региону. Ту су догађаји из октобра прошле године у Црној Гори, руска политика у енергетици и њена умешаност у неким другим регионима. Постоји један елемент нестабилности у свему томе - рекао је Ји. Амерички званичник је истакао да се доласком новог председника Доналда Трампа политика САД према Западном Балкану није значајно променила. Премијер Вучић је америчком званичнику нагласио важност дијалога с Приштином под окриљем ЕУ, али и забринутост уколико будући косовски премијер буде Рамуш Харадинај. - Немамо исте погледе по питању КиМ, али Србија ће бити посвећена дијалогу и разговору с Албанцима - поручио је премијер. Одговарајући на питање да ли је било речи о томе где и од кога Србија купује оружје, Вучић је рекао да се те теме нису дотакли. - Право Србије је да купује оружје и да о томе одлучује сама, као суверена држава. Хој Ји ме добро познаје и зна да га не бих слушао и да је хтео да прича о томе - рекао је Вучић.

Вучић: Ако Срби воле бајке, да гласамо за браћу Грим

Премијер Вучић се осврнуо на спекулације у јавности да Хојт Ли не представља актуелну америчку администрацију и истакао да је реч о "бесмислицама српских таблоида и појединих аналитичара". - Важно је да имамо дијалог са САД. Али, ако Срби воле бајке, ако мисле да он не представља никога и да смо ми сви будале што с њим разговарамо, онда да гласамо за Ханса Кристијана Андерсена или браћу Грим. Сувише сам рационалан да бих у томе учествовао. Изабран сам да водим земаљску Србију на одговоран начин, а не да причам бајке за таблоиде - истакао је Вучић. Погледајте ОВДЕ шта је Вулин рекао о Харадинају. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Александар Вучић рекао о Вилијему Вокеру:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА