Најновије

ИРИНЕЈ ОСВЕШТАО НИКОЛИЋЕВУ ЦРКВУ: После Карађорђевића, ни један владар није дигао задужбину, ево до Томе! (ВИДЕО)

Председник Србије Томислав Николић присуствовао је Светој архијерејској литургији и освештењу Цркве Светог Великомученика Димитрија у Бајчетини.

Николићи на освештењу своје цркве (Фото: Фејсбук, принтскрин)

Свету архијерејску литургију су тим поводом служили патријарх српски Иринеј и владика шумадијски Јован, са монаштвом и свештенством Српске православне цркве.
Литургији је присуствовао и лични изасланик патријарха московског и целе Русије Кирила, високопреосвећени митрополит белгородски и старооскољски господин Јован.
Њен ктитор и одлазећи председник Србије Томислав Николић признаје да му тај догађај лично много значи. каже да да се освештавање цркве случајно временски поклопило са крајем његовог мандата и да то није тако темпирано из неких посебних разлога.
- Све ове године слушао сам причу о томе како пет околних села нема цркву и како се људи муче за било који црквени обред и да иду чак 13 километара од Бајчетине, јер некада није било ни доброг пута, ни аутомобила. И имао сам увек на уму да бих ако могу требало две ствари да урадим за Бајчетину, а то су пут и црква. И онда како је време пролазило пут је свакако морао да прође једног дана, па је он завршен, а за цркву сам знао да тиме можда остављам путоказ онима који долазе иза мене. Јесте то на крају мандата, али није могло брже. Црква се гради скоро четири године и ту има још нешто мало посла, углавном у осликавању припрате, тако да би негде можда у јулу црква била апсолутно готова. Владика Јован и Његова светост су рекли да црква не мора да буде потпуно готова да би била освештана. Тако да ћу ја да је завршим без обзира на то што ми мандат истиче, рекао је Николић.
Српска православна црква је Томислава и Драгицу Николић одликовала орденом Светог Саве.
Првој литургији и чину освећења присуствовали су многобројни високи гости, међу којима је био амбасадор Кине, начелник генералштаба Војске Србије, а као изасланих руског патријарха дошао је Митрополит Белогородски Јован.
Томислав Николић је у обраћању након освећења своје задужбине, која је предата Шумадијској епархији, рекао поред осталог да је „давно спознао да је лако стећи овоземаљска добра, да их је лакше изгубити, и да је све материјално испразно и бесмислено без духовног уздигнућа“.
- Научили смо да је богатство у дељењу са другима, радост у давању, а доброчинство богоугодни чин. Све што смо чинили, чинили смо на добробит своме народу и држави - рекао је Николић и поменуо „десетине обновљених породилишта, школа, усрећене деце којима судбина није била наклоњена“.
- Црква и конак чији смо ктитори изграђени су са великом пажњом и љубављу моје породице и мене. Нисмо их зидали само циглом и малтером, већ и са љубављу хришћанском, љубављу према Србији и човеку у њој. Храм и манастирски комплекс настали су из душе породице Николић - рекао је одлазећи председник Србије, и захвалио се донаторима, људима који су градили, и предао га на коришћење цркви у своје и Драгичино име, као и у име синова Радомира и Бранислава, снаха Милице и Милене и петоро унучади.
Петријарх Иринеј је рекао да је храм „нова звезда на српском духовном небу и украс благословене земље Србије“.
- Ово је нешто што само бог може да дарује једном страдалничком народу, али народу верном и оданом богу. Наш народ има велике светиње којима се дичи и поноси. Ова најновија светиња је обележје нашега времена, у коме постоје људи мудри и богомиспуњени, и који учинише дело које никада неће бити заборављено. Последњи српски владар који је подигао задужбину на Опленцу били су Краљ Петар и Краљ Александар Карађорђевић. Сада је у својој Бајчетини, где је чуо прву реч о вери и свом народу задужбину подигао Томислав Николић - рекао је Патријарх Српски иринеј.
Изградња цркве, површине од око 153 квадрата, почела је 2013. године, а коштала је око милион евра. Супруга одлазећег председника Србије извезла је и завесе за црквене двери и вез који улепшава ентеријер.
Иначе, Драгица Николић је сама, својеручно израдила фреску Светог Димитрија која се налази изнад улазних врата у цркву.
– Дошла сам на идеју да црква треба да буде украшена мозаиком, јер сам се и ја бавила мозаиком. Неки делови на цркви су обележени мојом руком. Како се црква правила, тако сам све више увиђала да је то нешто што смо требали да урадимо, и тако нешто сваки човек који је у могућности да уради, рекла је Драгица Николић.
Поводом појединих негативних коментара у јавности, а критикује се и то што је патријарх Иринеј освештао цркву, Николић каже:
- Не разумем човека који негативно коментарише изградњу цркве. Он треба да размисли мало какав је чланак потписао. Колико год да ме неко не воли, или да ме његов уредник, газда, његов налогодавац, његов политички вођа не воле, постоје ствари око којих не треба да се споримо. Градња цркве не треба да буде предмет спора. Ја нисам узимао новац из буџета Србије или од неког јавног предузећа, па да кажу зашто држава није дала новац на нешто паметније. Ја сам тај новац сакупљао као што су некад монаси ишли по свету и као што и данас понекад монаси из појединих манастира иду и то најчешће у Русију, али сада већ и у Западну Европу међу наше људе из дијаспоре и уз благослов игумана или владике скупљају новац, па тиме граде, дозиђују, поправљају. Тако сам и ја имао мисију да уверим људе да ће то бити вероватно једна од најлепших цркава у Српској православној цркви, да ће манастир да живи и да ћемо моја породица и ја непрекидно имати на уму да је ту тежак живот, да су и моји преци тешко живели, да монахе нећемо оставити сигурно на цедилу. Онај ко ме критикује због свега, па ево и због градње цркве, нека се осврне око себе, прво шта је изградио за себе, а потом да ли је икада ишта изградио за друге.
На питање зашто његов лик као задужбинара није осликан у цркви и да ли се плашио реакције јавности, Николић је открио:
- Не. Припрата цркве није још осликана, али ће ту бити ктиторска икона и на њој ће бити и мој лик. И то је потпуно канонски, то нема везе са коментарима и критикама. Они који то коментаришу негативно и критикују, не знају правила. Онда би требало да критикују и краља Милутина и све Немањиће, оне који су било шта, било када изградили, што су стављали свој ктиторски лик. Када не би било ктиторске иконе онда бисмо одступили од канона. Икона ће сигурно бити постављена, па ће моћи да сликају оно што желе да нападају, а онда да не помисле случајно да сам се ја уплашио било чега, уосталом за то је пример и крипта. Његова светост патријарх Иринеј ми је предложио да направим крипту у цркви. Рекао је да је то потпуно у складу са канонима, тако да ћу ја то да испоштујем.
Прочитајте ОВДЕ шта то Зукорлић тврди а тиче се ислама и тероризма?
Извор: rs.sputniknews /Aло  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА