Најновије

ПРЕКИНУО 20-ГОДИШЊУ ТРАДИЦИЈУ: Зашто је Тилерсон одбио да буде домаћин рамазанског вечерњег оброка?

ВАШИНГТОН - Државни секретар САД Рекс Тилерсон одбио је захтев да буде домаћин ифтара, вечерњег оброка током исламског месеца рамазана.

Владимир Путин и Рекс Тилерсон (Фото: Kremlin.ru)

Анадолија је пренела ову информацију Ројтерса добијену од два неименована америчка званичника, уз оцену да Тилерсон тиме очигледно прекида традицију стару скоро 20 година, уз неколико изузетака.
Наводи се да су од 1999. године и републикански и демократски државни секретари скоро увек су били домаћини у Стејт департменту или ифтара или пријема којим де обележава рамазански Бајрам, празник који означава крај светог месеца.
„Тилерсон је одбио захтев Канцеларије за верска и глобална питања Стејт департмента да буде домаћин пријема у оквиру обележавања рамазана”, саопштила су двојица америчких званичника који су одбили да буду именовани јер нису били овлаштени да јавно говоре о тој теми.
Судећи по меморандуму датираном на 6. април, у чији је увид дошао Ројтерс, канцеларија - која обично иницира таква дешавања - препоручила је Тилерсону да одржи тај пријем.
Наводи се да његово одбијање захтева указује на то да у Стејт департменту у овој години нема никаквих планова за обележавање рамазана. Месец поста и молитве за муслимане почео је у већини земаља данас.
На питање Ројтерса да прокоментарише Тилерсоново одбијање да буде домаћин пријема, портпарол Стејт департмента је изјавио да се „још истражују могуће опције обележавања Бајрама којим се окончава месец рамазана”.
„Амерички амбасадори добили су препоруке да то учине кроз бројне активности, које ми сваке године одржавамо у нашим дипломатским мисијама широм света”, навео је портпарол.
Наводи се да муслимански активисти оптужују администрацију америчког председника Доналда Трампа да има непријатељски став према исламу, који је достигао врхунац забраном уласка у САД грађанима неколико већински муслиманских земаља, док Трампова администрација тврди, да иако се снажно противи исламским екстремистима, нема никаквих проблема с исламом, преноси Н1. 
Прочитајте ОВДЕ зашто су Британци дигли ловце у ваздух и евакуицали лондонско позориште?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тилерсон:"Преузимамо пуну одговорност за "цурење" информација у јавност у вези са истрагом напада у Манчестеру.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА