Најновије

ВАШИНГТОН И БЕРЛИН: Ситуација на Балкану кренула наопако!

У Вашингтону и Берлину мисле да су ствари на Западном Балкану кренуло наопако – зато постаје релевантно питање исламизма и присуства Исламске државе.

Мапа Балкана (Фото: Јутјуб)

То каже политиколог Ведран Џихић са Универзитета у Бечу.
- Зашто Америка у Сенату и Немци сада то провлаче? Мислим да је разлог генерални осећај у Вашингтону, Бриселу и Берлину да је доста ствари на Западном Балкану кренуло наопако – имамо погоршану безбедносну ситуацију, догађаје у Македонији, тотални застој у БиХ, отровну реторику између Србије, Албаније и Косова, претње Вучића и Дачића Харадинају, и Харадинаја Србији. У таквој клими, где Запад осећа да губи утицај у региону, релевантно постаје питање исламизма и џихадизма. Иза свега стоји једноставна једначина – што је нестабилнија ситуација, што су већи ризици и лошији социо-економски услови, већа је тенденција да млади траже уточиште у исламистичким и салафистичким круговима. То се заиста и догађа. Наравно, то није масовни феномен нити већински програм. Али је феномен који расте. Али питање је да ли је сврсисходно овакво тематизовање без повлачења конкретних потеза на стабилизацији региона - каже Џихић. 
Додаје и да у извештају који се налази у Сенату као и у тврдњама немачке владе има доста футуристичког алармизма. 
- То су пројекције могућег развоја ситуације. Феномен јесте ту, и пратиће развој свих земаља следећих деценија. Јасно је да ислам на Западном Балкану више никада неће бити исти, неће бити само традиционални. Пројекција каже да, ако се наставе нестабилност, лоша економска ситуација, да ће овај феномен јачати. У најгорем сценарију би могао да се деси брзи раст ћелија и њихово спајање са ћелијама у дијаспори пре свега у Немачкој, Швајцарској и Аустрији где већина радикалних исламиста има балкански или чеченски бекграунд и то их разликује од оних у Француској или Великој Британији. Ако уз то у Европи буде јачала стигматизација ислама, ако рецимо у Аустрији на власт у октобру дође Слободарска странка која прети да неће примати муслимане у земљу, може се десити да то пунктуално угрожава сигурност. За сада та опасност није толико велика јер се и даље већина муслимана на Косову, у Санџаку, Македонији или Босни директно опире вехабизму и салафизму - истиче Џихић. Погледајте ОВДЕ због чега су Хрвати у паници. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте сценарио за Трећи Балкански рат:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА