Најновије

Исламска држава је пред поразом на Блиском истоку, а ова држава постаје њихово ново упориште

Исламска држава трпи све више пораза у биткама у Сирији и Ираку где је остала без великог дела територије коју је контролисала, али далеко да се ради о њеном коначном поразу.

Џихадиста (Фото: Јутјуб)

Командант батаљона Дијала ирачких специјалних снага Маџ Кинани рекао је да Мосул мора бити ослобођен у јуну.
- Мосул је пао у руке ИД 10. јуна 2014. и зато ове године до 10. јуна мора бити ослобођен - изјавио је он, а преноси британски "Телеграф".
Ирачка војска је овог викенда од исламиста ослободила неколико блокова Мосула, али су Кинанијеви људи и даље око два километра удаљени од Старог града где се припадници ИД крију међу цивилима.
- Не зависи све од нас, већ и од непријатеља и његових тактика - рекао је он.
И док ирачка војска напредује у Мосулу, који важи за једно од главних упоришта исламиста, даље на истоку континента се отворио нови фронт - на Филипинима.
Тамо се на југу земље у граду Марави тренутно око 2.000 цивила налази заробљено, док филипинска војска покушава да ваздушним ударима порази екстремисте који су повезани са ИД.
У том региону на острву Минданао већ неко време делују исламистичке побуњеничке групе Абу Сајаф и Мауте, а од недавно су се заклеле на верност ИД. Сада се црна застава ове терористичке организације вијори у граду, где су екстремисти уништили неколико зграда и побили бројне цивиле.
Филипинске власти кажу да су биле веома успешне у операцијама против екстремиста. Главна мета филипинске војске је Иснилон Хапилон, самопроглашени еми Југоисточне Азије.
Екстремисти, после шест дана борбе, контролишу само мали део града Маравија, рекао је портпарол војске Реститудо Радила и додао да су побуњеници у последњих неколико дана борби успели да одбију нападе хеликоптера, оклопних возила и десетина војника.
Најмање 100 људи, укључујући и цивиле, погинули су у насиљу, мада власти још покушавају да утврде тачан број жртава.
- Можемо да контролишемо ко долази и ко одлази, ко је у покрету, а ко не и покушавамо да изолујемо преостале џепове побуњеника - рекао је Радила.
Због насиља је и председник Филипина Родриго Дутерте прогласио ратно стање на Минданау. Ирачани се пробили до границе, ова акција ће задати тежак ударац Исламској држави. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Филипински војници боре исламиста у Марави
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА