Најновије

ТРИ РАКЕТЕ СУ ДОВОЉНЕ: Катар ће платити колико Америка тражи

Амерички председник Доналд Трамп оставио је за собом праву буру на Блиском истоку. Две најбогатије арапске државе — Саудијска Арабија и Катар — посвађале су се због америчког данка. Није лако скупити на стотине милијарди долара за америчку привреду. Криза.

Доха (фото: Јутјуб принтскрин)

Изненадни прекид дипломатских односа једног броја арапских држава са Катаром се може назвати правим геополитичким земљотресом на Блиском истоку. За само један дан Доха је избачена из Арапске лиге и постала отпадник из сунитског света. Прво што пада човеку на памет када се чују оптужбе Саудијске Арабије на рачун Катара је: „Ко о чему — курва о поштењу“. Саудијска Арабија која подржава вехабије посвађала се са Катаром који подржава Муслиманску браћу. Пре ће бити да су им се мимоишле стратегије у стварању хаоса у региону или у координацији разних радикалних исламских покрета. Ипак, симптоматично је да се бура на Блиском истоку дигла непосредно након посете Доналда Трампа Ријаду и Тел Авиву.
„Председник САД је својом посетом Саудијској Арабији, Израелу и Ватикану у потпуности променио геополитику на Блиском истоку, у Европи и НАТО-у. Што се тиче Арапа, треба да се сетимо да су Американци одабрали да сарађују са Саудијском Арабијом. Ради се о огромној суми од сто и више милијарди чврстих обавеза и 300 обећаних. То је много новца, и у овом тренутку Саудијска Арабија то не може да плати, али мора. Сви су потписали да се боре против радикалних иламиста које су сами спонзорисали. Зато постоји покушај да се пребаци бреме финансијских обавеза на најслабијег у војном смислу, али и највећег конкурента“, коментарише за Спутњик ситуацију на Арапском полуострву руски војни експерт Александар Собјањин.
Саудијска Арабија, исцрпљена ниским ценама нафте за које је и сама крива, и рата без видљивог краја у Јемену који је прогутао на стотине милијарди долара, гледа са завишћу на катарски национални инвестициони фонд тежак невероватних 350 милијарди долара. Катар који не улаже у војску већ само у свој развој, за своју безбедност може захвалити само америчкој војсци. Сада је дошло време да плати за свој безбрижан живот.
„Америка има финансијске потешкоће и с правом господара може обавезати потчињене да плате своје дугове: Европљане преко НАТО-а, Јапанце преко Тихоокеанског партнерства, Арапе под изговором борбе против Ирана који нико нема намеру да напада“, уверен је Собјањин.
Да је Катар повезан са терористима, није ни за кога тајна. За његово име се вежу и ИД и талибани и Муслиманска браћа и многи други, али Америка има своју рачуницу у томе.
„Катар је потребан ради тајних веза са терористичким групама. САД, државе Западне Европе и водеће светске силе званично су изјавиле да не воде преговоре са милитантима и да немају никакве везе са њима. То за њих обавља Катар. Американци сада изражавају незадовољство катарском политиком. У будућности, ако Катар не промени политику, видећемо неке одлучније акције САД према том емирату“, уверен је професор Универзитета „Џорџ Вашингтон“ политиколог Атеф Абдел Џавад.
Огромни приходи Катара и Саудијске Арабије од гаса, односно нафте, изгледа као да су помутили мозак владајућој елити двеју држава. Војно и једна и друга представљају једно велико — ништа. Катар уопште нема војску, а довољне су две-три ракете да ту државу доведу у ред, док Саудијска Арабија има војску и троши огроман новац на наоружање, али без резултата. Најбољи пример је Јемен: тамо већ две године не могу да се обрачунају са групом побуњеника, који прете да им дођу пред престоницу — Ријад.
Међутим, мислећи да новац решава све, обе државе се испод жита боре за лидерство у сунитском свету (о читавом исламском свету нема ни говора, пошто је Иран у сваком погледу неприкосновен).
Супарништво је било видно за време „арапског пролећа“ када је Муслиманску браћу спонзорисао Катар. Међутим, у тој борби за утицај Катар је изгубио — генерал Абдел Фатах ел Сиси, који је дошао на власт, човек је Саудијске Арабије. И у Либији су ове две земље конкуренти: присталице ИД подржава Катар, док Саудијска Арабија има своје миљенике. У Сирији је Нусра фронт у милости Ријада, а ИД Катара. Супарништво двеју држава је морало једног дана да исплива, а Иран је био само повод.
Медији на Блиском истоку интензивно пишу да је неизбежно да у Катару дође до пуча и свргавања актуелног емира шеика Тамима бин Хамада ел Танија и доласка на власт „легитимног крила“ владајуће породице.
„Државе Блиског истока су биле довољно стрпљиве према Катару. Сада се поставља питање да ли да се мења политика Катара или руководство ове државе“, изјавио је за Спутњик главни уредник издања „Халиџ“ из Уједињених Арапских Емирата Хабиб ел Саиг.
Саудијци се надају да ће доћи до устанка народа, након увођења блокаде арапских држава.
„Катар не може да издржи ни 48 сати пре него што затражи посредника за нормализацију односа, док се катарски народ неће мирити  дуже од 15 дана са последицама ове политичке одлуке. Катар се тренутно налази у ужасном положају“, рекао је за Спутњик шеф саудијског Истраживачког центра за проучавање ситуације на Блиском истоку Анвар Ишки.
„Ипак, да ли ће на власти опстати садашњи шеик Тамим ел Тани зависи само од САД, то јест нема претњи ратом, нити ризика од дестабилизације, јер се тамо налази седиште Централне команде САД“, сматра руски војни стручњак.
Постоје две варијанте решења актуелног конфликта: уступак Катара, то јест враћање на старо, или Саудијска Арабија успева да смени династију. Не би било први пут да се деси пуч у Катару. И отац актуелног емира Танија је тако дошао на власт. Ипак, не треба очекивати рат између две државе, јер су и у једној и у другој америчке базе. То САД неће дозволити. Али индиректна смена власти, зашто да не. То је честа пракса на Блиском истоку. А да ће Катар платити Америци колико му затраже, у то не треба сумњати. Трампа најавио да рат против Ирана почиње уништењем Катара, читајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Катар спрема баснословно вредан стадион за Светски куп 2022.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА