Најновије

ЗАЕВ КРЕНУО НА ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА: Спреман да се одрекне имена државе зарад експресног чланства у НАТО

Македонски премијер Зоран Заев наговестио је данас да би његова земља могла да се придружи НАТО-у и Европској унији под именом које се користи у УН и ЕУ - Бивша Југословенска Република Македонија - како би се окончао дугогодишњи спор са Грчком због којег су блокиране тежње Скопља ка евроатлантским интеграцијама.

Заев код Столтенберга у Бриселу (Фото: НАТО)

Заев, који је ступио на дужност 1. јуна, посетио је у Бриселу седишта и ЕУ и НАТО, у новом покушају да реши спор са Атином, и том приликом поручио да ће нова македонска влада "применити све могуће мере како би земљу приближила чланству", преноси АФП. - Са ознаком FYROM (БЈРМ - Бивша Југословенска Република Македонија), можемо да постанемо чланица НАТО", рекао је Заев на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, говорећи о званичном називу Македоније у УН.

И ЕУ за Македонију користи тај назив, али Скопље наглашава да је то само привремено име, напомиње француска агенција. Столтенберг је, међутим, истакао да решење за спор у вези са називом "мора да буде постигнут у оквиру УН између Македоније и Грчке".

- Истовремено, желели бисмо да нагласимо да поздрављамо веома јасну поруку нове владе да ће интензивирати дијалог са Грчком, рекао је генерални секретар Северноатлантске алијансе. Зајев је у Бриселу изразио жељу за изградњом веза са Грчком како би се нашло решење за спор који кочи покушаје Македоније да се приближи ЕУ и НАТО.

- Знам да би, када бисмо имали пријатељске односе и добар приступ, решење било изводљиво, рекао је нови македонски премијер новинарима, на заједничкој конференцији са комесаром ЕУ за проширење и политику суседства Јоханесом Ханом. Заев је додао да зна да ће грађани Грчке, које је назвао пријатељима његове земље, посредством своје владајуће партије и опозиционих странака такође помоћи Македонији на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Француска агенција оцењује да Македонија има много веће изгледа да се придружи НАТО него ЕУ, која је замрзла све процесе проширења барем до 2020. године. Хан је данас у Бриселу изјавио да ће Европска комисија учинити све да се Македонија врати на пут приступних преговора о прикључењу ЕУ, али и да нова влада није довољан аргумент за препоруку за преговоре за чланство. Он је, уочи сусрета са Заевом, рекао да Брисел очекује неопходне реформе и решење спора око имена Македоније. Упитан о прикључењу Македоније НАТО и промени имена, Хан је рекао да је о томе сувише рано говорити, те додао да ће Брисел учинити све да омогући преговоре ако Скопље покаже напредак у довољној мери. Док је Хан држао конференцију за новинаре, Заев је имао сусрет са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и председником Европског савета Доналдом Туском. Како је саопштено из кабинета премијера, Могеринијева је изразила чврсту подршку рефомским напорима нове владе и најавила да Македонија има јаког савезника у ЕУ и спровођењу реформи. Ток посете Зорана Заева Бриселу потврђује раније наводе медија о пројектованом плану за избацивање Русије са Балкана, о чему можете да прочитате ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Светлана Цеца Ражнатовић и Зоран Заев
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА