Најновије

ХОЈТ ЈИ У ПАРАНОЈИ: Зашто прети Србији?

Амерички јавни притисак поводом руско-српског центра у Нишу представља комбинацију великог страха и превентивног дизања галаме. Могуће да све има везе и са избором новог српског премијера.

Брајан Хојт Ји (Фото: Јутјуб)

- Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила: специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ - рекао је високи званичник Стејт департмента задужен за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ји на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи, одржаном у Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату.

Смућкано, најтеже се вари

Према мишљењу аналитичара Ђорђа Вукадиновића таква изјава само је једна у низу које виши, високи или средњи представници америчке администрације дају у вези са Русијом и руском претњом и које се, како каже, заиста тешко могу разумети и квалификовати другачије него као комбинација страха, параноје и некаквог превентивног дизања галаме да би се заправо произвели сопствени поступци и сопствене намере.
- Има ту и доста параноје, посебно код дела америчких либералних кругова, који не могу да прихвате да је Доналд Трамп постао председник и траже оправдање, представљајући све као последицу руске завере, уместо да констатују слабост америчког система.
Не демократије и изборног система, колико слабости владајућих структура које управљају већ неколико деценија - карактерише Вукадиновић.
Много је нелогичности, истиче Вукадиновић, у својеврсној мантри Запада, јер се прича како Русија само што није пропала, а са друге стране се приписују демонске моћи и способности Путину лично и руској политици, који бирају председника најмоћније земље западне хемисфере.
- Та врста анализе показује колико су готово смешне и неодрживе те конструкције, али очито су оне у главама не само дела америчког естаблишмента, него и у добром делу америчке јавности - тврди Вукадиновић.
Ствара се фама од релативно малог у бројчаном смислу и по обухвату хуманитарног центра и чуде се над могућношћу шта би његови службеници могли да добију дипломатски статус, наводи Вукадиновић, а на неколико десетина километара одатле је огромна америчка војна база и по потенцијалу и по површини, па и по људству у Србији.
- Дакле, то не да говори о двоструким стандардима који су обележје америчке политике последњих деценија, него и о врсти параноје, искривљене свети, искривљеног погледа на реалност који се шири добрим делом америчке администрације - закључује Вукадиновић.

Директна порука Србији

Са друге стране, новинар и политички хроничар Жељко Цвијановић каже да је пре у питању прављење панике Србији, него себи самима од стране Америке, јер је Хојт Ји недавно рекао исту ствар на истом месту.
- Он то, заправо, понавља и то се данас пласира. Зашто? Зато што је Вучић најавио да ће у истом дану да именује мандатара - тврди Цвијановић.
Уверен сам да постоји страшна веза између те две ствари, прецизира он, а та веза се открива у једној другој ствари — Хојт Ји овде суштински прети. Наиме, појашњава Цвијановић, он каже: ми смо успели да стабилизујемо Црну Гору, да стабилизујемо Македонију, још да стабилизујемо Србију.
- Е сад, ко би од нас, осим Соње Бисерко, желео да буде стабилизован као Црна Гора и Македонија. И то од Американаца - подвлачи Цвијановић.
Овога пута, уверен је тај новинар, таква изјава има врло, врло прецизно дневнополитичко усмерење.
Геополитичко усмере постоји и оно је, додаје он, исто као што је било пре месец и по два дана. Погледајте ОВДЕ каква опасна порука је послата Србији. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа руско-српски хуманитарни центар у Нишу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА