Најновије

ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЕУРОПОЛА: Сазнајте које су све земље Балкана мета џихадиста и њихова главна рута?

Еуропол је објавио извештај у ком упозорава да Балкан остаје мета исламистичком тероризму и главна рута за конфликтне зоне терориста, пише Балкан инсајт.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

У годишњем извештају ЕУ о тероризму објављеном 15. јуна наводи да се терористи још увек придружују борби у Сирији са Балкана, који остаје рута изласка и уласка у конфликтне зоне Блиског истока.
Више од 800 страних терориста је отпутовало у Сирију са западног Балкана да би се придружило борбама. Такозвана Исламска држава у међувремену је запретила читавом региону.
Заклели су се да ће "резати главе неверницима" и убијати Србе, Хрвате и "муслиманске издајице" на Балкану у јунском издању босанске верзије џихадистичког часописа.
У извештају Еуропола пише да је конфликт у Сирији највише одјекнуо у већински муслиманској Албанији и Косову као и у БиХ, Македонији и Србији.
"У неким деловима западног Балкана радикални свештеници и/или вође неких салафистичких скупина промовишу радикалну исламистичку идеологију. Тиме изазивају традиционалну доминацију умереног ислама у региону", пише у извештају.
"Босна и Херцеговина, Санџак, територија на којој се говори албански у Србији, Македонија, Косово и Албанија су донедавно сматрани главним центрима радикализације и регрутације терористичких бораца за Сирију", пише у извештају.
Европска полицијска канцеларија упозорава да би искуство ратовања терориста који су се вратили на западни Балкан могло представљати велику претњу безбедности региона.
БИРН је у марту прошле године објавио да се велики број становника Балкана, укључујући осумњичене терористе, вратио у своје државе.
Еуропол такође упозорава на безбедносну претњу коју на западном Балкану представљају илегално оружје, мине и експлозивне направе.
Прочитајте ОВДЕ текст о НАТО авионима које су оборили Руси.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џихадисти из Босне.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА