Најновије

Вучића растужила вест о смрти канцелара који је растурио СФРЈ и ујединио Немачку

Председник Републике Србије Александар Вучић је, поводом смрти некадашњег канцелара Хелмута Кола, упутио писмо саучешћа председнику Савезне Републике Немачке Франк-Валтеру Штајнмајеру и немачкој канцеларки Ангели Меркел.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

"Растужила ме је вест о смрти дугогодишњег канцелара Хелмута Кола. Као канцелар, који је најдуже био на тој функцији после рата, успео је да спроведе своје мудре идеје о уједињењу Немачке и био покретач увођења јединствене европске валуте", навео је Вучић у писму, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике. "Овим потезима, којима је ишао испред свог времена, донео је напредак и благостање немачким грађанима и у нову еру увео земљу која је позната као водећа снага европског континента. Молим вас да породици Хелмута Кола пренесете моје надубље саосећање", наводи се у писму председника Вучића.

Преминуо бивши немачки канцелар Хелмут Кол

Немачка је данас изгубила Хелмута Кола, политичара "старе гарде", оца немачког јединства после пада Берлинског зида и моћног саговорника многих тадашњих лидера, од Роналда Регана и Џорџа Буша старијег, Франсоа Митерана, Маргарет Тачер до Михаила Горбачова, коме је он једном, док су увече, на изненађење заљубљених парова, шетали парком у бившем главном граду, Бону, рекао да је немачко уједињење сигурно, као што Рајна сигурно тече ка мору, а Горбачов му тада није противуречио...
Прочитајте ОВДЕ и све детаље Колове биографије...
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кол је доживео дубоку старост...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА