Најновије

Већина извесна, али се гласање о влади одлаже

Седница Скупштине Србије на којој је требало да се гласа о новој премијерки Ани Брнабић и влади, а која је требало да се одржи најкасније до четвртка, дефинитивно је одложена, а за када ће бити заказана не знају још ни у кабинетима председника Александра Вучића ни будуће премијерке Ане Брнабић.

Већина извесна, али се гласање о влади одлаже (Фото: parlament.gov.rs)

Оно што је извесно у овом тренутку јесте да ће то бити након свечаности поводом Вучићевог преузимања дужности председника, заказане за петак, 23. јун.
Не доводи се у питање ни то да ли постоји већина која ће у парламенту изгласати нову председницу владе Ану Брнабић и њен тим, иако су представници СНС током викенда тврдили да имају проблем око обезбеђивања исте. Упркос негодовању лидера Јединствене Србије Драгана Марковића Палме и Муамера Зукорлића, нова влада имаће подршку више од 140 од укупно 250 посланика - СНС, СПС, СДПС, ПУПС, Покрет социјалиста, СВМ...
Функционер СНС Небојша Стефановић изјавио је да ће председник Србије и те партије Александар Вучић данас разговарати са посланичком групом напредњака о подршци кандидаткињи за премијерку Ани Брнабић. "Ако све буде у реду, очекујем да ћемо седницу Скупштине Србије на којој ће бити изабрана влада моћи да имамо већ неког наредног викенда", рекао је Стефановић за телевизију Пинк.
Он је казао да ће Вучић разговарати са посланицима СНС да би чуо шта они мисле, али да неће променити своју предлог да Ана Брнабић буде председница Владе, јер је та одлука у "најбољем интересу грађана Србије".
У суботу, Стефановић је рекао да ће седам посланика Јединствене Србије гласати против, више њих из СНС није сигурно како ће гласати, а предлог неће подржати ни Муамер Зукорлић. "У веома смо тешкој ситуацији око формирања стабилне већинске подршке и целу недељу ћемо искористити за обезбеђивање те већине", истакао је.
Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је након седнице Главног одбора те партије да ће СПС једногласно подржати избор Ане Брнабић за премијера Србије, али да очекује четири ресора у Влади, на чијим челима ће уз њега бити Славица Ђукић Дејановић, Александар Антић и Бранко Ружић.
Како је рекао Дачић после седнице Председништва, социјалисти очекују да Бранко Ружић замени Ану Брнабић на челу Министарства државне управе и локалне самоуправе. Четврти СПС-ов министар у влади био би Ивица Дачић, који би задржао Министарство спољних послова. Дачић је, међутим, додао и да је његова партија заинтересована за министарство екологије, уколико буде формирано. Упитан да ли је Жарко Обрадовић кандидат СПС-а за министра екологије, навео је да није било разговора о тој теми унутар странке.
Када је у питању став Јединствене Србије да не подржи избор Ане Брнабић, Дачић је рекао да са коалиционим партнером још нису разговарали о томе. Дачић и Ружић, међутим, нису одговорили на поруке Данаса са питањем како ће то утицати на будућност њихове коалиције, док се Драган Марковић Палма није одазвао позивима.
Спутњик је јавио на свом сајту да сви они из владајуће коалиције који не буду гласали за избор нове владе на челу са Аном Брнабић неће моћи да буду део власти и да ће морати да пређу у опозиционе редове, што су и Данасу потврдили поједини саговорници из владајуће коалиције. Према њиховим информацијама, то је један од разлога због чега је седница парламента о избору Владе одложена за идући викенд, како би сви у власти имали довољно времена да размисле - да ли остају у владајућем блоку или га напуштају.
Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић огласила се у суботу увече тим поводом рекавши да разговара са председником Србије и да је најважније да се обезбеди стабилна већина у Скупштини, која ће омогућити даљи наставак започетих реформи. Према њеним речима, "важно је да Србија добије Владу у законском року".
Потпредседница Владе Србије и функционерка СНС Зорана Михајловић рекла је за викенд да ће нова Влада Србије имати више ресора, да ће бити и већег учешћа СПС, али и једне врсте поделе премијерског посла.
"Како је председник Вучић рекао, да парафразирам, Ана Брнабић ће бити 'економски', а Ивица Дачић 'политички' премијер", подсетила је у изјави за Ало Михајловић, која не очекује проблеме у Скупштини приликом избора нове Владе. И министар пољопривреде Бранислав Недимовић је јуче изјавио да Брнабић има апсолутну подршку СНС за председницу Владе Србије.

Зукорлић: Нећу учествовати у афирмацији антипородичних вредности

Народни посланик Муамер Зукорлић рекао је за ТВ Санџак да неће учествовати у афирмацији антипородичних вредности. Упитан шта мисли о Ани Брнабић као мандатару, Зукорлић је рекао да је Бошњачка демократска заједница (БДЗ) Санџака ушла у партнерство са СНС са врло јасним програмом и начелима око којих су се сагласили и на којим ће сарађивати. "Постигли смо сагласност око нечега и наше партнерство се односи на то нешто, а на све остало се не односи. Међу тачкама око којих смо се сагласили нема тачке афирмације геј оријентације или афирмације антипородичних вредности", рекао је Зукорлић.
СПС ће подржати Брнабићку, али шта траже заузврат погледајте ОВДЕ.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ана Брнабић очекује подршку у Скупштини
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА