Најновије

БАЛКАНСКА ПРЕСТОНИЦА ТЕРОРА: Ево који град у нашем региону даје највише џихадиста у Европи!

Након што је потврђено да је у редовима ИД погинуо џихадиста Лавдрим Мухаџери из Качаника, на КиМ,РСЕ овај град описује као "џихадистичку престоницу Европе".

Престоница џихадизма у срцу Европе (Фото: Јутјуб)

Из тог града је, како наводе, много младих у редовима ИД, од којих се већина њих неће вратити.
- Стижу вести о њиховим смртима, а кости су оставили на ратиштима у Сирији, док су им жене које су повели са собом 'преузели' други џихадисти. Но, иако на Косову постоје ригорозне затворске казне због одласка међу терористе или подршке плаћеницима, домаћи милитанти и даље имају велике симпатије међу домаћим становништвом - наводи РСЕ. 
Качаник, градић од 30.000 становника, већ је од 2012. означен као џихадистичка престолница Европе. 
Наиме, из тога града су се ИСИС-у придружили бројни млади, па чак и целе породице, а све скупа између 300 и 350 Косовара учествовало је у сукобима у Сирији и Ираку, на страни ИСИС-а и Ал-Нусре. 
Међу њима је и око 50 жена и 30 деце. 
Позивајући се на незваничне податке, РСЕ тврди да је тај број много већи. 
Стотинак их се вратило, а против дела бораца воде се судски поступци. 
Закон предвиђа казне до 15 година затвора. Баш у том релативно новом закону косовски званичници виде начин на који ће скренути пажњу с Косова као полигона за стварање војника ИД, пише РСЕ. 
Међутим, нови обавештајни подаци и писања страних медија понављају да је Косово и даље фабрика радикала те их законска решења нису превише успорила. 
Уз подсећање да је Муџахери био милитант познат по узнемирујућим видео прилозима које је постављао на друштвеним мрежама, а на којима се види како убија људе, на пример ракетом. 
У једном видеу, подсећају, маше сабљом и узвикује како ће освојити и Рим и Шпанију. 
Наводио је, додаје се, и младе Косоваре да убијају по Балкану па је тако ухапшено седам особа које су по његовим упутствима требало да изврше терористичке нападе. 
- Почетком ове године страдао је и Ривдан Хаћифи, Лавдримов пријатељ и бивши имам из Гњилана, који је такође често позивао на убиства неверника и звао Косоваре да му се придруже у 'светом рату'. Косовски политичари кажу да се радикализам смањио, међутим, невладине организације упозоравају да сада они радикали који су затворени у затворима шире своју идеологију и успешно регрутирају нове чланове који ће након изласка из затвора кренути директно за Сирију и Ирак - наводи РСЕ. 
Наиме, плаћају сиромашнима храну, брину о њиховим породицама, дају им заштиту и лагано их придобивају. 
РСЕ подсећа на писање Њујорк Тајмса да су управо Саудијци криви што се Косово претворило у центар вехабизма - конзервативног исламског покрета који по неким тумачењима одобрава и силу за преобраћење неверника. 
Тајмс пише и да је Косово некада било толерантно друштво, а Саудијци су пред очима "ослободитеља" Американаца преузели Косово и некад мирну територију претворили у центар исламског екстремизма. 
- Како Саудијци делују у Европи, открило се и у депешама Викиликса. И други медији пишу слично, па наводе причу младића који је на пут радикализације кренуо када је на Фејсбуку добио позив да пристуствује проповеди једног имама којег су плаћали Саудијци. Проповиједи је организовало исламско друштво младих "Риниа Исламе" (Исламска омладина на албанском), једна од десетак организација о којим се мало зна, а које су основале Саудијска Арабија и друге државе Персијског залива како би шириле екстремну верзију ислама - преноси даље РСЕ. 
Групе су, како се наводи, оптужене за "прање мозга" младима. 
Младић је испричао да су проповеди којим је присуствовао биле "веома строге и оштре" те да су им рекли да се не рукују са женама и не иду у кафиће и барове. 
Проповеди којима је присуствовао тај младић држао је Зећија Цхазими, имам који је на одслужењу десетогодишње затворске казне након што је суд њега и шесторицу његових сарадника осудио због учешћа у борбама на страни ИД у Сирији од 2012. до 2014. и покушаја регрутовања младих у редове те милитанте организације. 
Ћазими је на “Јутјубу“ поставио видео у којем каже како је "крв неверника најбоље пиће", наводи РСЕ, а аналитичари објашњавају да добротворне организације с Блиског истока улазе у сиромашне, сеоске заједнице попут Качаника, које су власти занемариле и где је незапосленост око 40 посто. 
То, додаје се, сиромашне младиће чини веома лаком метом за индоктринацију јер су од свих заборављени и остављени, а екстремистички проповедници дочекују их широких руку те им дају новац, храну... 
- Исламске добротворне организације често воде школе, домове за децу и социјалне програме, али такође промовишу строга исламска правила. Чини се да је радикална идеологија створила упориште у Качанику, где није необично видети жене покривене у потпуности исламским велом или људе с неподшишаним брадама и у панталонама краћих ногавица, симболима исламских фундаменталиста - наводи РСЕ. 
Власти Качаника категорично тврде да су углавном избациле радикале из града, али признају да су неки екстремисти једноставно прешли у илегално деловање и наставили радити у приватним кућама, наводи РСЕ. 
Локално становништво говори о колибама у шуми у којима екстремисти држе састанке и проповеди, а чувају их наоружани стражари - наводе косовски и страни медији, преноси портал. 
Да је терористичка претња на Косову стална, сведочи и случај из маја ове године када је полиција Косова ухапсила четири особе за које се сумња да су припадници организације "Око народа" (Сyри и популлит), а коју косовске власти сматрају криминалним друштвом. 
- Сумња се да су припремали терористичке нападе - подсећа РСЕ. Погледајте ОВДЕ како су Курди разбили ИД у Раки. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако Курди напредују против терориста у Раки:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА