Најновије

ЉУБИТЕЉ РАТОВА, ЛУКСУЗА И ВЛАСТИ: Ево ко је нови саудијски краљ!

Краљ Саудијске Арабије је у среду прогласио свог сина Мохамеда бин Салмана за престолонаследника, а ова одлука је дошла у турбулентно време за цео регион.

Принц Салман (Фото: Јутјуб)

Принц Мохамед бин Салман (31) је на првом месту у реду за трон заменио Монхамеда бин Најефа, који је на то место именован 2015. године.
Мохамед бин Салман је увек имао видљиву улогу у влади Саудијске Арабије и наставиће са обављањем функције министра одбране. Његово именовање је виђено као део стратегије државе која се спрема за сумрак нафтног доба стварањем највећег државног инвестиционог фонда на свету у којем ће бити највреднија имовина те земље.
Нови претолонаследник је као министар одбране надгледао и саудијску војну кампању против побуњеника Хута у Јемену. Тај рат довео је до смрти хиљада цивила од 2015. године и довео Јемен до ивице тоталног социјалног, економског и институционалног пада.

Подела моћи

Сада бивши престолонаследник Мохамед бин Најеф бин Абдулазиз је именован на то место 2015. године, што је за многе представљало изненађујућ пренос моћи. Мохамед бин Салман је сада добио његове титуле и улогу заменика премијера. Како саопштавају саудијски медији бивши престолонаследник се одмах заклео на верност новом престолонаследнику. - Ово је много бржа консолидација моћи него што се очекивало. Она даје савезницима и другим светским лидерима јасну слику о томе ко је данас главни и ко ће вероватно деценијама водити краљевство - рекао је за ЦНН дописник са Блиског истока Џон Дефтериос. Он је подсетио да многим кључним политичким реформама које се одвијају у земљи већ руководи Мохамед бин Салман. Када Мохамед бин Салман постане краљ он ће бити први саудијски владар који није син оснивача државе краља Абдула Азита Ал Сауда. Иначе оснивач Саудијске Арабије је имао 45 синова и непознат број ћерки. Нови престолонаследник је ожењен и познат по љубави према луксузу. Недавно је купио једну мегајахту од једног руског тајкуна по цени од око пола милијарде евра.

Окренут реформама и ратним играма

Многи Мохамеда бин Салмана већ неко време виде као кључног играча и реформатора. Он је посетио америчког председника Доналда Трампа у марту, а у интервјуу за "Вашингтон пост" хвалио је односе две државе, рекавши да би краљевство без америчког утицаја "завршило као Северна Кореја". Истицао је више пута како жели да се Саудијцима да већи утицај у влади и да жели да створи земљу која ће "гарантовати учешће свих у доношењу одлука". Такође је говорио и о томе како се залаже за "слободу говора" и поштовање људских права. Иначе, Саудијска Арабија, према различитим оценама, често је на мети критика када јеч о слободама, људским правима и због драконских закона. Иначе, прича се да краљ Салман пати од деменције и да то његов син користи за своје циљеве и за преузимање власти. - Он држи велику власт у својим рукама. Под његовом контролом није само министарство одбране. Он је и дворски министар, што значи да одлучује о томе ко има приступа двору и краљу - рекао је раније политиколог и стручњак за Блиски исток Абдел Моталеб ел Хусеини за немачки магазин "Фокус". Према процени овог политиколога, такав развој догађаја доводи краљевину у опасност. - Краљев син нема лично и политичко искуство. Али је гладан власти и верује да је рат право средство за ширење власти - сматра Хусеини.

Турбулентно време за Саудијску Арабију

Осим што се Саудијска Арабија налази у средишту сукоба у Јемену, умешана је и у рат у Сирији где подржава поједине побуњеничке групе. До именовања новог престолонаследника дошло је и убрзо након што је Саудијска Арабија прогласила Катар за финансијера терориста. Саудијци су заједно са још неколико држава на које имају велики политички утицај увели санкције Катару и ту државу буквално изоловали од остатка света. Многи аналитичари сматрају да се Саудијска Арабија "оснажила" након посете Доналда Трампа тој земљи и да сада све више намеће своју вољу и моћ на Блиском истоку. Погледајте ОВДЕ зашто су се амерички авиони залетели на руски. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како изгледа моћно саудијско ратно ваздухопловство:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА